fbpx

Karen Donfrid za Politiku: Amerika očekuje normalizaciju odnosa Beograda i Prištine sa fokusom na međusobnom priznanju

Карен Донфрид у Приштини; Фото: В. Ћуп

Najviša zvaničnica Stejt departmenta za Evropu i Evroaziju, Karen Donfrim prekjuče se u okviru zapadnobalkanske turneje u Beogradu susrela sa predstavnicima srpske vlade. Ona je u intervjuu za „Politiku“ rekla da je Americi važno što je Beograd u Ujedinjenim Nacijama glasao protiv Rusije, te da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima veoma jasan stav u vezi s tim gde vidi budućnost Srbije, a to je Evropska unija.

Donfrid je navela da je donela poruku iz Bajednove administracije, a to je jačanje veze između Sjedinjenih Država i Srbije kroz produbljivanje ekonomskih odnosa i sigurnosnu saradnju. Ona je dodala da će dolazak novog američkog ambasadora u Srbiju Krisa Hila značiti novi zamah u odnosima između SAD i Srbije.

„Imala sam fascinantan razgovor s predsednikom Vučićem i premijerkom. Vučić je veoma jasan u vezi s tim gde vidi budućnost Srbije, a to je EU. Mnogi su se iznenadili zbog ruske neisprovocirane i agresivne akcije u Ukrajini, a regionalna nestabilnost svakako nije cilj kojem bilo ko teži. Kako povećavamo stabilnost i ekonomski prosperitet u Srbiji i regionu? Mislim da treba da udvostručimo napore da Srbija brže postigne te ciljeve“, rekla je Donfrid.

Odogvarajući na pitanje da li je rat u Ukrajini argument za ubrzano članstvo Srbije u EU, Donfrid kaže da je rat u Ukrajini pokazao koliko je srpska težnja članstvu urgentna.

„Postoji mnogo procedura i reformi koje zemlja koja želi da se učlani mora da ispuni. SAD u potpunosti podržavaju Srbiju da se priključi EU i da se reformiše. O brzini odlučuje Srbija, zavisi od toga koliko brzo prolazi kroz poglavlja, ali sigurna sam da će jednog dana postati članica EU. Verujem da je tamo budućnost Srbije“, kazala je Donfrid.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine američka zvaničnica je poručila da je veoma važno da Kosovo i Srbija sarađuju i reše odnose.

„SAD podržavaju dijalog kojem posreduje EU i sveobuhvatan sporazum koji će rezultirati normalizovanjem odnosa s fokusom na međusobno priznanje. Dijalog u kojem posreduje EU je mehanizam da se to postigne. O tome sam govorila na Kosovu i tamo sam čula da postoji spremnost da se uključe u taj dijalog. O tome sam razgovarala i s Vučićem i premijerkom. Nadamo se da ćemo napredovati“, naglasila je Donfrid.

Pomoćnica američkog državnog sekretara započela je u Prištini svoju posetu Zapadnom Balkanu, odakle se uputila za Beograd. Kako je ranije najavljeno, u planu je da poseti i ostale države u regionu.

Izvor: Politika
%d bloggers like this: