fbpx

Priština: Predstavljen Izveštaj o učinku Opština

Општина Косовкса Каменица, Фото, И, М. ГрачаницаОнлајн

Ministar administracije lokalne samouprave, Eljbert Krasnići, predstavio je Izveštaj o učinku Opština. “Opštine sa srpskom većinom pokazuju nizak procenat učinka zbog pogrešnog izveštavanja“, izjavio je direktor Odeljenja za opštinski učinak i transparentnost Dieljor Gaši.

Ministar administracije lokalne samouprave, Eljbert Krasnići, istakao da je izveštaj u odnosu na prethodne godine znatno bolji, a da će predmetni izveštaj odrediti koje Opštine će dobiti grant za učinak.

U predmetnom izveštaju učestvovale su sve Opštine, osim Opštine Severna Mitrovica, gde podaci nisu odobreni od strane gradonačelnika, rekao je direktor Odeljenja za opštinski učinak i transparentnost Dieljor Gaši.

„U pogledu rezultata ili postignuća, ukupan prosek u vršenju nadležnosti posmatra se po stopi od 57,06%, što je manji procenat nego u 2019. Opštine sa srpskom većinom pokazuju nizak procenat učinka zbog pogrešnog izveštavanja“, rekao je on.

Što se tiče opštinske transparentnosti, Gaši je rekao da su opštine napredovale u odnosu na prethodnu godinu.

„U ovoj oblasti opštine su ostvarile ukupno 77,2 odsto i 4,7 odsto više nego prethodne godine. Preduniverzitetsko obrazovanje 67,81%. Putna infrastruktura vredna 52,30%, 86% puteva je asfaltirano i 58% se održava. Ono na šta opštine treba da se fokusiraju jeste da treba da rade na alternativnom transportu u izgradnji staza”, istakao je Gaši.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: