fbpx

Da se ne zaborave žrtve Nato agresije: Mariji i Nikoli Petrović otkrivena spomen ploča u Gračanici

Спомен плоча Марији и Николи Петровић; Фото: В. Ћуп

U dvorištu Osnovne škole „Kralj Milutin“ u Gračanici, danas je posle 23 godine otkrivena spomen ploča u znak sećanja na Mariju i Nikolu Petrović, koji su zajedno sa svojom bakom Smiljanom i još četrdeset jednim putnikom tragično nastradali kada je Nato projektil pogodio autobus Niš-ekspresa na lužanskom mostu kod Podujeva 1999. godine. Pre otkrivanja spomen ploče, na gračaničkom groblju Petrovićima je služen parastos.

Parastos, kome su, pored roditelja, medijskih ekipa, prisustvovali i školski drugovi i drugarice nastradalih Marije i Nikole Petrovića, služio je sveštenik Darko Marinković.

Parastos; Foto: V. Ćup

Nakon parastosa, u dvorištu Osnovne škole „Kralj Milutin“ u Gračanici podignuta je spomen ploča u znak sećanja na Mariju i Nikolu, a ploču su otkrili njihovi roditelji Dragiša i Zorica Petrović. Podizanje spomen ploče u Gračanici, Dragišina je dugogodišnja želja, koju je prošle godine istakao i u intervjuu za naš portal.

„Zahvalio bih se deci, školskim drugarima, što su ovo uradili posle 23 godine. Opet, dobro su se setili, da se ne zaboravi. Ovde će naredne generacije dece nastaviti da idu u školu, barem će ih se sećati i obilaziće ih. Ja ovo nikada neću da im zaboravim. Jedino kada odem pored njih dole, kada me sahrane, tada ću da zaboravim ovo što su učinili“, izjavio je otac nastradale dece, Dragiša Petrović.

Otkrivanje spomen ploče Mariji i Nikoli Petrović; Foto: V. Ćup

Marijini i Nikolini školski drugovi, generacije 82. i 84. godište, samoinicijativno su došli na ideju da podignu spomenik.

„Mi smo kao društvo hteli da pokažemo da i posle 23 godine nismo zaboravili na Mariju i Nikolu i da ih nikada nećemo zaboraviti, a pogotovo nećemo oprostiti onima koji su to uradili“, rekao je Marijin školski drug, Boban Petrović.

I Miodrag Živić, takođe Marijin školski drug, kaže da su složno i drugarski ideju da podignu spomen ploču, i ostvarili.

„Velika tuga, veliki očaj za sve nas, naravno najviše za roditelje“, kazao je Živić.

Nikolina školska drugarica Tatjana Popović, dodala je da Mariju i Nikolu drugarice i drugovi nikada nisu zaboravili, ali i da bi svi trebalo da pamte nevine žrtve.

„Da se i ostali sećaju i da vide, da se ne zaboravi da su nastradali od Nato agresora i da se to nikada ne zaboravi“, navela je Popović.

Prvi put posle 23 godine, Dragišu i Zoricu Petrović je glavna urednica Gračanice onlajn Anđelka Ćup odvela u Lužane, na mesto pogibije njihove dece.

„Juče smo prvi put bili tamo u Lužanima da zapalimo sveću posle 23 godine“, kratko je rekla Zorica.

Petrovići prvi put na mestu stradanja svoje dece; Foto: V. Ćup

„Zahvaljujući Anđelki, koja nas je pozvala, bili smo i zapalili smo sveće. Dosta su nam obećavali da nas odvezu, ali niko nije smeo. Ali juče, po prvi put smo bili u Lužanu da zapalimo sveće“, priča Dragiša.

Tačno 23 godine, Petrovići ne znaju za radost. Boje se da posle njihove smrti, grob njihove dece ne zaraste u korov, da se Nikole i Marije niko neće sećati, optužujući nepoznate pilote koji su nasumice gađali ciljeve na kosovskometohijskoj zemlji, ali i širom tadašnje Savezne Republike Jugoslavije.

„Ti Nato agresori… Šta su uradili?! Neka vide sada koga su ubijali. Oni su znali da se u tom autobusu nalaze civili. To šta su uradili, neka im služi na čast, to što su ubijali nevinu decu. Ne govorim samo o svojoj deci, nego o svoj deci koja su ubijena za vreme NATO bombardovanja“, naglasio je Dragiša Petrović.

Pored spomen ploče koja je podignuta u školskom dvorištu, dve ulice u Gračanici nose imena Marije i Nikole Petrovića. Porodična kuća Petrovića se nalazi u Marijinoj, dok je Nikolina ulica odmah pored nje.

Ana Marković
%d bloggers like this: