fbpx

Članovi porodica i novinari deveti put postavili spomen obeležje Đuru Slavuju i Ranku Pereniću kod Velike Hoče

Спомен обележје отетим новинарима; Фото: В. Ћуп

Na putu između Velike Hoče i Zočišta deveti put postavljeno je spomen obeležje novinarima Radio Prištine, Đuru Slavuju i Ranku Pereniću, koji su pre 24 godine nestali kada su krenuli ka manastiru Sveti Vrači da urade prilog o povratku otetih monaha.

Porodice, članovi Udruženja novinara Srbije i Društva novinara Kosova i Metohije od 2012. godine postavljaju spomen obeležje, koje je do sada rušeno osam puta. Poslednji put spomen ploča srušena je 3. decembra prošle godine.

„Danas sam jako tužna, razočarana i ne mogu da verujem da nekom smeta ploča koja jednostavno ne remeti nikog“, kratko je rekla Snežana Perenić, supruga otetog Ranka Perenića, zahvalivši se svima što zajedno istrajavaju u pokušaju da se otkrije istina.

Predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević naveo je da nema spomen obeležja niti spomenika u regionu koji je više puta rušen i obnavljan od spomenika novinarima na Kosovu i Metohiji.

„To spomen obeležje Pereniću i Slavuju je spomen na strah i zločin jednog sistema, koji je odlučio da čitavu jednu zajednicu, čitavu jednu profesiju, stavi izvan zakona, izvan smisla i izvan života. Nama su nudili da ovo spomen obeležje preselimo u neku srpsku sredinu, ali i danas i svaki put poručujemo da to nećemo uraditi i da ćemo dokle god bude ove profesije na Kosovu i Metohiji i u Srbiji obnavljati spomen obeležje sa istom rečenicom. Tražimo ih! Ta rečenica, „Tražimo ih“, je suština svega onoga što se nama dešava. Tražimo izgubljenu slobodu, tražimo otete kolege, tražimo nestale kolege, tražimo da se pronađu zločinci koji su ubili naše kolege“, naglasio je Rakočević.

Postavljano spomen obeležje Pereniću i Slavuju; Foto: V. Ćup

Novinarka Jelena Petković, koja je radila istraživanje o ubijenim i otetim novinarima kaže da je ovo istraživanje koje je radila jedno civilizacijsko pitanje.

„To je civilizacijsko pitanje za sve one koji se bave vladavinom prava i koji su tu moć na ovim prostorima imali. S obzirom da mi, evo 23 godine posle, ne znamo gde su naše kolege, šta se sa njima dogodilo, po meni govori da nešto stvarno nije u redu. Mi ćemo svakako, i verujem, svi vi zajedno i Udruženje novinara Srbije nastaviti da podseća na ovaj datum, ali bi bilo dobro kada bi mogli češće da ih podsećamo, da su ipak neki tamo u obavezi da istraže ove zločine i da su za to plaćeni“, istakla je Petković.

Direktorica i glavna urednica NIJP „Panorama-Jedinstvo“ Rada Komazec kazala je da u civilizovanom svetu ruštiti devet puta spomen obeležje nestalim novinarima je pokazatelj mraka jednog društva u kojem se to dešavalo.

Postavljeno spomen obeležje otetim novinarima; Foto: V. Ćup

„Pored toga treba da imamo u vidu za ovih 23 godine, da je skoro jedna polovina nerasvetljenih ubistava i nestanka novinara upravo na Kosovu i Metohiji. Svi mi koji smo živeli i živimo na Kosovu i Metohiji znamo da nažalost u ovom društvu postoji zavera ćutanja“, rekla je Komazec, navodeći su Slavuj i Perenić bili samo novinari sa diktafonom, olovkom i novinarskom beležnicom i apelovala na sve one koji znaju nešto da progovore, zbog porodica koje očekuju odgovore i koje su u agoniji već 23 godine.

Za višestruko rušenje ploče otetim novinarima policija je samo jedanput pronašla počinioca januara 2019 godine, Šabana Berišu, koji je uslovno kažnjen na tri meseca zatvora i 200 evra novčane kazne.

I na ovoj ploči, kao i na prethodnim, na srpskom i albanskom jeziku piše: „Ovde su 21. avgusta 1998. otete naše kolege novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić. Tražimo ih“.

Milena Maksimović

 

 

%d bloggers like this: