fbpx

Kancelarija za KiM o napadu na srpsku decu: Tek pukom srećom niko nije povređen

Петар Петковић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da napad do koga je juče došlo na Gračaničkom jezeru, a u kom je u pravcu grupe srpskih mladića i devojaka ispaljeno više hitaca od strane dvojice Albanaca, predstavlja najdirektnije ugrožavanje života srpske dece. „Njihov jedini greh je bio što su bili na izletu i družili se kraj jezera“, navode iz Kancelarije.

Iz Kancelarije za Kosovo i Meohiju ističu da tek pukom srećom niko od srpskih mladića i devojaka nije povređen, „ali ovakve situacije prizivaju bolna sećanja na strašne zločine u prošlosti, u kojima su na Kosovu i Metohiji stradala srpska deca“.

Navode da su Srbi u Gračanici s pravom ogorčeni i uplašeni za bezbednost svoje dece, te da zato zahtevaju da se napad na njih tretira sa najvećom pažnjom.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju uporno upozorava „na povećani broj etnički motivisanih napada prema Srbima u pokrajini i krajnje je vreme da se ovakva upozorenja shvate najozbiljnije“.

„One međunarodne organizacije čiji je mandat i odgovornost da Srbima na KiM garantuju bezbednost, ovaj napad, u čijem se središtu našla srpska omladina, moraju tretirati s najvećom pažnjom i on nipošto ne sme proći nekažnjeno“, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Očuvanje mira i stabilnosti na KiM za zvanični Beograd je najveći prioritet, dodaju iz Kancelarije za KiM, naglašavajući da krhka bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji mora biti očuvana, „zato još jednom upozoravamo da Priština ne daje zamah albanskim ekstemistima koji bi da stvaraju haos na terenu, ubijaju decu i proteruju Srbe“.

„Nažalost, svedoci smo da se neodgovornim izjavama albanskih političara na čelu sa Aljbinom Kurtijem, Srbima svakodnevno crta meta na čelu i direktno ugrožava njihova bezbednost“, zaključuju iz Kancelarije za KiM.

Milena Maksimović

 

%d bloggers like this: