fbpx

Specijalni sud : Nova, izmenjena optužnica protiv Hašima Tačija i ostalih

ФОТО: Специјализована већа/printscreen

Kancelarija tužioca predala je u petak Specijalnom sudu novu, izmenjenu optužnicu protiv Hašima Tačija, Jakupa Krasnićija, Kadrija Veseljija i Redžepa Seljimija, navedeno je na sajtu Specijalnog suda u Hagu.

Tužilac Džek Smit je u novu optužnicu uvrstio nekoliko zločina u Suvoj Reci i Gnjilanu, za koje se terete bivši politički i vojni lideri takozvane Oslobodilačke vojske Kosova.

Kao i u prethodnoj optužnici, u novoj, izmenjenoj, Tužilaštvo tereti Tačija, Veseljija, Krasnićija i Seljimija za ubistvo, mučenje, nehumano postupanje i protivzakonito hapšenje.

“Pripadnici takozvane OVK lišili su slobode najmanje 12 osoba, držeći ih zatočene na lokacijama kao što su Budakovo i Semetište, u periodu od 4. jula 1998. do 29. aprila 1999. godine”, navodi se u optužnici.

Bivši politički lideri optuženi su za nanošenje “teških fizičkih povreda i prouzrokovanja trauma”, kao i “narušavanje dostojanstva žrtava”.

Izmenjena verzija optužnice uključuje i ubistva koja su počinjena u Budakovu i Semetištu.

U Studentskom domu u Gnjilanu pronađeni su dokazi da su počinjeni slični zločini, za šta Tužilaštvo takođe sumnjiči bivše lidere takozvane OVK.

U optužnici se pominje i slučaj kidnapovanja jedne osobe u Gnjilanu, koja je bila poslata u studenski dom, te da, prema rečima Tužilaštva, “više nikada nije viđena”, a da je 2000. godine pronađeno njeno telo.

“Samo dva dana kasnije, još jedna osoba je odvedena nasilno u studenski dom, a telo je pronađeno ove godine”, navedeno je u optužnici.

Bivši lideri takozvane Oslobodilačke vojske Kosova optuženi su za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Optužnica tereti Tačija, Veseljija, Krasnićija i Seljimija za niz zločina koji su počinjeni u nekoliko zatočeničkih centara tokom 1998. i 1999. godine.

Hapšenja bivših političkih lidera usledila su nakon što je pretpretresni sudija Specijalnog suda u Hagu potvrdio optužnicu protiv četvorice bivših vođa takozvane OVK.

Ana Marković
%d bloggers like this: