fbpx

Svetski dan slobode medija: Mediji na srpskom „žive“ od projekta do projekta

Фото: М.Максимовић, Грачаница онлајн

Danas se obeleževa Svetski dan slobode medija. Tradicionalnom akcijom „Pet minuta gromoglasne tišine“, u 11.55 sati, Udruženje novinara Srbije u južnoj i severnoj srpskoj pokrajini, Gračanici i Novom Sadu, ukazalo je na probleme medijskih radnika. „Kosovo i Metohija je teritorija na kojoj je od 1998. godine do 2005. godine bilo najviše ubijenih i kidnapovanih novinara u Evropi“, istakao je generalni sekretar UNS-a Nino Brajović.

I ove godine situacija se na Kosovu i Metohiji, kada su u pitanju mediji koji izveštavaju na srpskom jeziku, nije poboljšala.

„Srpski mediji žive od projekta do projekta, od projektnog finansiranja. Kada prođe neki projekat, tu se onda malo poboljšaju uslovi u tehničkom smislu, radnici i novinari koji rade na tim projektima dobiju malo bolje honorare, sigurniji su, imaju siguran izvor prihoda bar narednih 6, 9, 12, 24 meseca, u zavisnosti od toga koliko traje projekat i posle toga priča kreće iznova“, kazao je direktor portala Riznica.net Ivan Miljković.

Sudbina 17 nestalih i kidnapovanih novinara na Kosovu i Metohiji ostaje nerasvetljena.

„Nismo mi danas slučajno u Gračanici, jer je Kosovo i Metohija teritorija na kojoj je od 1998. do 2005. godine bilo najviše ubijenih i kidnapovanih novinara u Evropi. Taj crni talas, taj neslavni rekord koji Kosovo i Metohija nose nije nažalost naišao ni na kakvu pažnju ovdašnjih institucija. Od 17 novinara, samo je počinilac jednog od njih bio izveden pred lice pravde“, rekao je generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović.

Nino Brajović
Foto: V.Ćup

Najveći uspeh novinara na Kosovu je ova čudesna zajednica, istakao je predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević.

„Ovih desetine kamera koje su se okupile na Dan slobode medija, koje kažu, živi smo, svedočimo, pišemo, profesionalci smo, tu smo, zajedno smo… Najveći uspeh medija na srpskom jeziku na Kosovu i Metohiji i Udruženja novinara Srbije je to što je to zajednica različitih ljudi, različitih mišljenja, što je zajednica koja živo, dinamično i slobodno raspravlja o svemu, o svim našim problemima. A naši najveći problemi su odsustvo osnovnih sloboda, podeljenost koja je fatalna i odsustvo, na neku ruku, života“, istakao je Rakočević.

Foto: V.Ćup

Podsetio je da od praktičnih stvari novinarima na Kosovu i Metohiji suštinski nedostaje jedan nezavisni televizijski kanal na srpskom jeziku koji pokriva celo Kosovo.

„Podrazumeva se da je to RTK2. Da, taj kanal ima svog direktora, svoj bord, svoje sedište u Gračanici. Podrzumeva se da tražimo ispunjavanje zakona, podrazumeva se da tražimo da ljudi slobodno koriste svoj jezik, da nema cenzure i autocenzure. Podrazumeva se da se borimo za stotine detalja. Podrazumeva se da otvaramo vrata političarima i svima onima koji misle da mogu zaključati vrata od novinara i da iza tih vrata mogu ostati korupcija, nepotizam, da mogu ostati stotine detalja koji naš život obesmišljavaju“, rekao je Rakočević.

Novinarka i koordinatorka Radia Kosovska Mitrovica Maja Fićović i glavni i odgovorni urednik RTV Kim Goran Avramović pročitali su proglas u kojem je navedeno sa kakvim su se problemima suočavali medijiski radnici u Srbiji između dva Svetska dana slobode medija.

„U godini između dva svetska dana slobode medija povećan je broj pretnji i uvreda novinarkama i novinarima preko društvenih mreža. Vrhunac ugrožavanja sigurnosti novinara je štampanje uvredljivog letka, poternica za glavnom i odgovornom urednicom „Podrinskih“ Isidorom Kovačević, kojom je bio oblepljen Šabac“, navodi se u proglasu, i podseća:

„Iako je Evropska federacija novinara na predlog Udruženja novinara Srbije usvojila dve Rezolucije o ubijenim i kidnapovanim novinarima na Kosovu od 1998. do 2005. godine, kojim je predviđeno i formiranje Međunarodne ekspertske komisije koja bi istražila ova ubistva i nestanke, ne nazire se njeno osnivanje“, navodi se, između ostalog, u proglasu.

Majkl Davenport
Foto: V.Ćup

Pritisak na medijske radnike je sve veći, ukazuju iz Misije OEBS na Kosovu.

„Samo od januara ove godine 26 medijskih profesionalaca je ubijeno širom sveta. Samo u Ukrajini je od početka rata 24. februara ubijeno sedam novinara dok su radili svoj posao, a 11 povređeno u pucnjavama“, kazao je šef Misije OEBS na Kosovu Majkl Davenport.

Gost akcije bio je mladi satiričar i aforističar iz Kosovskog Pomoravlja, Jovan Zafirović, a događaj je pratila izložba karikatura i ilustracija koje su građani mogli da ponesu sa sobom.

Izložba karikatura i ilustracija
Foto: V.Ćip

„Mediji nisu neprijatelji“

Sa parolom „Mediji nisu neprijatelji“, Svetski dan medija obeležen je i u Prištini. Na skupu je istaknuto da se retko dešava da su političari zadovoljni radom medija, ali i da novinari tako nešto I ne očekuju.

„Umesto raspirivanja mržnje prema novinarima, politička moć onih koji su danas na vlasti treba da se iskoristi za unapređenje novinarskog okruženja tako što će se prvo odgovoriti na sve kritike koje iznose verodostojni međunarodni

Ambasada SAD: Podrška novinarima na Kosovu i širom sveta

Povodom Svetskog dana slobode medija, američka ambasada na Kosovu, poziva na pružanje podrške novinarima širom sveta.

“Novinari razotkrivaju korupciju, menjaju zakone, reformišu poslovnu praksu i poboljšavaju živote. Na Svetski dan slobode medija hajde da damo našu podršku novinarima na Kosovu i širom sveta koji rizikuju svoje živote da bi otkrili istinu”, saopštila je ambasada SAD na Kosovu putem Tvitera.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: