fbpx

Patrijarh Porfirije na KiM: Važnije od svega je da razgovaramo

Патријарх Порфирије у Високим Дечанима Фото: ФБ, Сава Јањић

„Naše svetinje pripadaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Dečani, Pećka Patrijaršija, Gračanica, Bogorodica Ljeviška, i opet, sve druge svetinje na Kosovu i Metohiji, to jeste baština Srpske pravoslavne crkve, ali sve što je duhovno, nikada, ako je autentično duhovno, ne ograničava se samo na jednog čoveka ili jedan narod“, poručio je patrijarh Porfirije iz Visokih Dečana.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, istakao je tokom boravka na Kosovu i Metohiji, da je važnije od svega da razgovaramo.

„Da se potrudimo, kakvi god bili nesporazumi, da ulažemo ogromne napore da nikada ne odustanemo od potrebe da probleme rešavamo razgovorom, dijalogom, ma koliko on trajao“, istakao je patrijarh, i dodao:

„Dečani, Pećka Patrijaršija, Gračanica, Bogorodica Ljeviška jesu naš dom, ali jesu i dom svih ljudi dobre volje. Ko god dođe u manastir Dečane i pomoli se s verom u smirenju i skromno Svetom Stefanu Dečanskom, blagodat Božija na te molitve preko moštiju Svetih odgovara opet svakom čoveku bez obzira da li je Srbin pravoslavni ili pripada nekom drugom narodu“.

Poručio je da svi treba da ulože napor da se čuvaju i sačuvaju sve svetinje na Kosovu i Metohiji.

„Naše svetinje pripadaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Dečani, Pećka Patrijaršija, Gračanica, Bogorodica Ljeviška i opet sve druge svetinje na Kosovu i Metohiji, to jeste baština Srpske pravoslavne crkve, ali sve što je duhovno, nikada, ako je autentično duhovno, ne ograničava se samo na jednog čoveka ili jedan narod“.

Prvi dan posete Kosovu i Metohiji patrijarh Porfirije boravio je u Pećkoj Patrijaršiji gde je danas i održana sednica Sinoda.

Milena Maksimović

 

 

%d bloggers like this: