fbpx

Šolc nakon sastanka sa Kurtijem: Cilj Briselskog dijaloga je približavanje Kosova i Srbije Evropskoj uniji

Олаф Шолц; Фото: Принтскрин

Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se danas sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, a nakon sastanka na zajedničkoj konferenciji za novinare, Šolc je naveo da je ohrabrio Kurtija da konstruktivno sarađuje u pregovorima sa Beogradom.

“Cilj Briselskog dijaloga je sveobuhvatni sporazum između Kosova i Srbije koji bi ih približio Evropskoj uniji. Podsticao sam Aljbina Kurtija na konstruktivnu saradnju u pregovorima. Na kraju krajeva, to je pitanje koje će koristiti građanima i Kosova i Srbije”, izjavio je Šolc, naglašavajući da Nemačka podržava kosovsku nezavisnost i da je potrebno da obe strane rade na nastavku dijaloga.

On je dodao i da je potrebno da Kosovo napreduje u liberalizaciji viznog režima, te da će nemačka vlada raditi sa partnerima iz Evropske unije da se kroz Berlinski proces to i postigne.

“Regionalna saradnja je ovde veoma važna. Berlinskim procesom Nemačka je već godinama angažovana u ovom pravcu. Najvažniji aktuelni projekat je stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta, verujem da ćemo uspeti da zaključimo četiri sprozauma o slobodnom kretanju građana i priznavanju diploma”, izjavio je nemački kancelar.

Govoreći o dijalogu sa Beogradom, Kurti je ponovio da se nastavak dijaloga mora voditi sa ciljem uzajamnog priznanja i postizanju konkretnih rezultata.

Kosovski premijer je istakao da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za liberalizaciju viznog režima i da je sada red da to učini i Evropska unija.

Nemački kancelar naveo je da planira uskoro da poseti Prištinu, a nakon sastanka sa Aljbinom Kurtijem, planiran je odvojeni sastanak i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ana Marković
%d bloggers like this: