fbpx

Lambreht u Prištini: 13. maja će biti donate dobre odluke u okviru dijaloga

Кристин Ламбрехт и Аљбин Курти Фото: Репортери.нет

Nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht izjavila je da očekuje da će 13. maja biti donete dobre odluke u okviru dijaloga Beograda i Prištine, te da bi prvi koraci mogli biti priznavanje međusobnih dokumenata.

Lambreht je na zajedničkoj konfereciji sa kosovkim premijerom Aljbinom Kurtijem govorila o dijalogu Beograda i Prištine.

„Nadam se da će ovaj proces dobiti novu dinamiku i da će biti dobrih odluka 13. maja u Briselu. Prvi koraci bi mogli biti odluke o međusobnom priznavanju dokumenata“, rekla je Lambreht.

Istakla je da Nemačka podržava članstvo Kosova u NATO i EU i da će nastaviti da pruža pomoć.

„Uverila sam kosovsku stranu da stojimo uz Kosovo i u pogledu vojne podrške. Ostaćemo angažovani preko KFOR-a. Nastavićemo našu posvećenost u pogledu obuke KBS-a kako bi ona preuzela svoju odgovornost u budućnosti“, rekla je Lambreht.

Kosovski premijer Aljbin Kurti istakao je da osim priznanja, sporazum sa Srbijom mora imati i druge elemente.

„Dijalog treba da rezultira sporazumom, ali ovaj sporazum treba da ima uzajamno priznanje u središtu. Ne kažem da priznanje treba da bude jedini element sporazuma, ali priznanje treba da bude u centru. Biće i drugih elemenata, ali ti elementi nemaju smisla ako se ne prepoznaju”, rekao je Kurti.

Podsetimo, 13. maja zakazana je nova runda dijaloga Beograda i Prištine.

Izvor: Koha
%d bloggers like this: