fbpx

Kamenovan autobus koji prevozi povratnike iz Osojana u Kosovsku Mitrovicu

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Autobus koji prevozi Srbe povratnike iz opštine Istok u Kosovsku Mitrovicu kamenovan je jutros oko 9.00 časova u mestu Rudnik, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Ovim besplatnim prevozom Srbi iz Osojana se prevoze u Kosovsku Mitrovicu dva puta nedeljno da obave neophodne poslove, zdravstvene preglede ili administrativne obaveze.

U pitanju je humanitarni autobus koji finansira Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

„Tek pukom srećom u napadu nije bilo povređenih, ali su putnici izrazito uznemireni i zastrašeni nakon ovog incidenta. Vozač je pozvao policiju koja je izvršila uviđaj“, navode iz Kancelarije za KiM, navodeći da su Srbi povratnici posebno osetljiva kategorija stanovnika na Kosovu i Metohiji i da stopa povratka iznosi manje od dva odsto što je najmanje u jednom postkonfliktnom području, a da su „upravo ovakvi i slični učestali napadi na povratnike, uz uzurpaciju imovine među glavnim su razlozima za odsustvo održivog povratka“.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju upitali su kome je grupa putnika povratnika zasmetala, „da su postali meta albanskih huligana i ekstremista?“.

„Serija agresivnih i bezumnih napada na Srbe na prostoru Kosova i Metohije ovim je nastavljena, a najnoviji napad na povratnike, test je i za predstavnike onih međunarodnih organizacija koje bi trebalo da obezbede miran i bezbedan život Srba na KiM, da svoj zadatak i ispune“, ističe se u saopštenju.

Navode da posebno zabrinjava što ne postoji „ni volja, ni želja političara iz Prištine da osude ovakve incidente i zatraže hitno privođenje počinilaca“, čime bi, kako ističu, jasno i nedvosmisleno pokazali da su spremni na zajednički suživot sa srpskim narodom.

„Naprotiv, od predstavnika Privremenih institucija samouprave u Prištini imamo samo agresivne i antisrpske izjave kojima potpiruju mržnju i netrpljivost prema Srbima i direktno izazivaju incidente na terenu“, dodaje se u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahteva da se hitno i bez odlaganja napadači na humanitarni autobus uhapse i sankcionišu i apeluje na predstavnike međunarodnih organizacija koji deluju na prostoru KiM da ovaj incident javno i jasno osude i podignu bezbednost Srba na viši nivo.

Milena Maksimović

 

%d bloggers like this: