fbpx

Predstava “Ajduci” premijerno izvedena u Gračanici

Детаљ са представе Ајдуци; Фото: А. Марковић

Predstava “Ajduci” nastala prema tekstu Jovana Sterije Popovića, a u režiji Anđelke Nikolić, premijerno je izvedena u Domu kulture “Gračanica”.

Predstava je rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici i Sterijinog pozorja. Gračanička publika imala je prilike da večeras vidi adaptaciju Sterijinog komada.

“Kod Sterije se provlači jedan antički motiv, a to je bratoubistvo iz neznanja. To je taj vođa koji u početku ubija starog Harambašu, kasnije ubija svog brata, ne znajući da mu je brat. Ovde je možda malo zbunjujuće za publiku zato što je višesmislena predstava, tako da ja se nadam da je svako izvukao za sebe neku poentu”, rekao je posle premijere glumac prištinskog narodnog pozorišta, Nebojša Đorđević, koji je u predstavi dočarao lik Milete Arambaše.

Detalj sa predstave Ajduci; Foto: A. Marković

Ivana Kovačević, predstavljajući lik Zelide, jedine Turkinje, kaže da je jedna od poruka sa današnje predstave da “žena ne treba da ćuti”.

“To je valjda davno prošlo vreme. Mislim da gledajući ovu predstavu svako od nas može da pronađe neku svoju poruku, da se zapita na milion pitanja, kako danas živimo i da li treba na taj način ili ne, jednostavno predstava preispitivanja”, navodi Kovačević.

Detalj sa predstave Ajduci; Foto: A. Marković

Mladi glumac Vukašin Jovanović dodaje da je prva poruka koju su glumci želeli da pošalju ustvari taj neki patrijarhat, koji kako kaže, nažalost, funkcioniše u svetu u kome živimo.

“To je da su muškarci apsolutno dominatniji i kako je žensko nažalost ne znam ni ja kako, došli smo evolucijom do toga, da su žene podređene muškarcu i samim tim imamo i nasilje. Ustvari, ispitujemo dosta tema”, navodi Jovanović.

Vukašin Jovanović je, kako nam je rekao, prvi put na Kosovu i Metohiji.

“Imao sam želju da dođem, prati me nekako srce, krv, šta god. Evo danas smo posetili Gračanicu, sutra ćemo probati da posetimo Gazimestan. Lepo je osetiti to, oseća se ta neka energija i to neko nažalost, stradanje, ali prija mi. Želim da negujem istoriju, prosto za sebe”, kazao je on.

Sledeću predstavu “Ajduci” glumci igraju već sutra, u Studentskom centru “Priština” u Kosovskoj Mitrovici.

Ana Marković
%d bloggers like this: