fbpx

Petković sa ambasadorom Francuske o dijalogu BG-PR

Пјер Кошар и Петар Петковић Фото: Канцеларија за КиМ

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Republike Francuske u Republici Srbiji Pjerom Košarom, koga je upoznao sa tokom dijalog Beograda i Prištine. 

Petković je, tokom razgovora, naglasio da za razliku od Beograda, koji je kako je rekao, ispunio sve dogovore proistekle iz Briselskog sporazuma, „Priština nije ispunila svoju najveću i najvažniju obavezu, a to je formiranje Zajednice srpskih opština“, sa kojom se, kako je podsetio, kasni punih devet godina.

„Pored toga, postoji kršenje dogovora u oblastima energetike, sporazuma o registarskim tablicama i kontinuirana nesaradnja po pitanju nestalih“, podvukao je Petar Petković.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je istakao i da je „rešavanje pitanja nestalih lica pokrenuto na insistiranje Beograda i da pri tome Priština ne dozvoljava pretragu devet lokacija na Kosovu i Metohiji“, na kojima se, po saznanjima Beograda, nalaze posmrtni ostatci Srba nestalih u ratu, dok je kako je naveo, Beograd, bez oklevanja, postupio po svakom takvom zahtevu Prištine.

“Tako je juče otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnika Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, a na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila Priština“, naveo je Petković, i dodao:

„Politika koju u dijalogu zastupa Beograd stvara preduslove za dogovor i dugoročnu stabilnost u regionu, ali politička zrelost i volja za postizanje dogovora druge strane, ne postoji“.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković zaključio je da je Beograd, i pored svega, „opredeljen za očuvanje regionalne stabilnosti i rešavanje svih nesuglasica na relaciji Beograd-Priština dijalogom i političkim sredstvima“.

Milena Maksimović

 

%d bloggers like this: