fbpx

Da li je Kosovo spremno za Savet Evrope?

Влада Косова, фото: И.М. ГрачаницаОнлајн

Nakon što je prištinska vlada odobrila inicijativu, ministarka inostranih poslova, Donika Gervala je najavila da danas počinje razmatranje aplikacije za članstvo Kosova u Savetu Evrope. Albanci ističu da je Kosovo spremno da postane član Saveta Evrope, a Srbi da bi to moglo da poveća tenzije.

Kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala podnela je zahtev Kosova za učlanjenje u Savetu Evrope, prvo je na Tviteru objavio savetnik u kabinetu Donike Gervale, Šar Jakupi, što je kasnije potvrdila i sama ministarka.

“Danas smo otvorili novo poglavlje za članstvo Kosova u Savetu Evrope, danas počinje procedura za razmatranje naše aplikacije, koja će proći kroz različite instance Saveta Evrope i Parlamentarne skupštine i na kraju Ministarski savet”, istakla je Gervala.

Politički analitičari u Prištini smatraju da je Kosovo spremno da postane član Saveta Evrope.

“Kosovo je spremno za Savet Evrope već nekoliko godina, ali se čekao trenutak da dobije dovoljnu podrške od zemalja članica EU ili Saveta Evrope u ovom slučaju. Tu se najviše radi o građanima, pravima građana Kosova, to je u interesu svih građana Kosova i ne bi trebalo da se negativno odnosi na sam proces dijaloga”, rekao je bivši savetnik kosovskog predsednika Hašima Tačija, Ardian Arifaj.

Po Gervalinim rečima, Kosovo je najdemokratskija, najproevropskija i najoptimističnija zemlja u regionu i odavno je zaslužilo da bude član Saveta Evrope.

“Izjava gospođe Gervala spada u nešto što je demokratska strategija i nešto što je formiranje slike o situaciji na Kosovu, i ima za cilj samo poene na domaćoj političkoj sceni, a teško na međunarodnoj”, mišljenja je politički komentator Viktor Popović.

Poznavaoci političkih prilika smatraju da će se, ionako loši, odnosi između Beograda i Prištine, još pogoršati.

“Mislim da je to sada samo izgovor da se situacija pogorša, inače zna se da Kosovo pretenduje da se učlanjuje u međunarodnim organizacijama, to je davno poznato. Isto tako se zna da Srbija pokušava da to spreči, u tom smislu mislim da sada postoji samo ova realna opasnost da se to upotrebi za neko pogoršanje odnosa”, smatra politički analitičar Miljazim Krasnići.

“Ti odnosi između Kosova i Srbije su ionako zaoštreni, sve strane treba da rade da se stvori bolja atmosfera u dijalogu”, dodao je Arifaj.

Predsednik prištinske skupštine Glauk Konjufca je izjavio da je obezbeđena dvotrećinska većina glasova za prijem Kosova u Savet Evrope, dok je predsednica Kosova Vjosa Osmani, poručila da je cilj Kosova i članstvo u Evropskoj uniji, a da je istorijska težnja, po njenim rečima, članstvo u Nato-u.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: