fbpx

Kosovo podnelo zahtev za učlanjenje u Savetu Evrope; Vučić zakazao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost

Влада Косова, фото: И.М. ГрачаницаОнлајн

Kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala podnela je zahtev Kosova za učlanjenje u Savetu Evrope, potvrdio je na Tviteru savetnik u kabinetu Donike Gervale, Šar Jakupi. Vučić zakazao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

Vlada Kosova odobrila je danas na elektronskoj sednici Inicijativu za članstvo Kosova u Savetu Evrope, objavljeno je na sajtu kosovske vlade.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Kosovo prekršilo Vašingtonski sporazum podnošenjem zahteva za učlanjanje u ovu međunarodnu organizaciju, prenosi B92.

„Na nama je da ne uđemo u mržnju, ali pružimo snažan odgovor, u skladu s tim zakazao sam sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost“, rekao je Vučić.

On je dodao da će Srbija u narednim danima pokazati da može da se bori.

„Vama je jasno da ključne zapadne zemlje vode ovu igru, mi smo mala slobodarska zemlja koja brani svoj suverenitet, pokušaćemo da im se na miran i diplomatski način suprotstavimo“, kaže srpski predsednik i dodaje da je život borba, te da nema povlačenja i predaje pred ucenama i ultimatumima.

Vučić je rekao da je naše da čuvamo svoju zemlju i ponovio da će tražiti od Beorgada da prizna kosovsku nezavisnost. Kaže i da Priština ima 67 do 70 odsto podrške u Savetu Evrope, ako bi glasali za članstvo.

Predsednik Srbije navodi da Priština neće stati samo na zahtevu za članstvo u Savetu Evrope.

„Kosovo je dobilo podršku SAD za ulazak u Partnerstvo za mir, sve to njima ne vredi previše ukoliko ne dobiju od Srbije zeleno svetlo. Ovim su nam svi oni koji su nam pričali o poštovanju međunarodnog prava pokazali da nikakve vrednosti i principe ne poštuju“, naveo je Vučić.

Prema njegovim rečima, to će imati dodatne probleme u regionu.

„Ovo ima dodatni efekat na odnose u regionu, kome je to potrebno i ko je Prištinu nagovorio da podnese ovu inicijativu, naš odgovor mora da bude pametan i mudar, da sačuvamo stabilnost“, poručio je Vučić i upitao:

„Što su nas zvali u Vašington kada su pogazili Vašingtonski sporazum prvom prilikom, oni hoće da priznamo kosovsku nezavisnost, mi to nećemo“, zaključio je Vučić.

Gljauk Konjufca: Ovo je uspeh Kosova, a ne bilo koje partije

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca iako nije potvrdio da je Kosovo podnelo zahtev za učlanjenje u Savetu Evrope, rekao je da je u poslednjih godinu dana Kosovo uradilo odličan posao i da je ovo uspeh Kosova, a ne bilo koje partije, objavili su mediji na albanskom.

“Tamo imamo delegaciju koja je stalni poslanik Kosova u parlamentu, koja redovno učestvuje u skupštini Saveta Evrope. Odličan posao je urađen u zadnjih godinu dana. Čak i dok sam bio u opoziciji, bio sam deo kosovske delegacije u Evropi. Radili smo svi zajedno bez obzira na političke partije. Ovo je uspeh Kosova, a ne bilo koje partije”, kazao je Konjufca.

Izvor: Gračanica onlajn;B92

 

 

 

 

%d bloggers like this: