fbpx

U Gračanici predstavljen roman „Život iz zasjede“ autora Anđelka Anušića

Роман Анђелка Анушића; Фото: А. Марковић

Promocija romana „Život iz zasjede“ autora Anđelka Anušića sinoć je održana u Domu kulture „Gračanica“.

O romanu su govorili prof. dr Valentina Pitulić, Žarko Milenković i sam autor.

Roman „Život iz zasjede“ prati sudbinu jedne krajiške srpske porodice, od početka egzodusa, 1995. godine, pa do savremenog trenutka koji ih zatiče rasejane na sve strane, a glavnog junaka Veljka, na Zapadu, u Holandiji.

Autor romana Anđelko Anušić objasnio je zašto je njegov roman dobio upravo ovaj naslov, „Život iz zasjede“.

„U mom pesničkom sabiljku da tako nazovem i u mom književnom libru, nabrojeni su svi naši i živi i mrtvi, znani i neznani. Mislim da, kazivati poeziju ili uložiti književnu reč, još uvek možda jedino ima smisla i najviše ima smisla upravo ovde, na Kosovu i Metohiji, na ovom svetom mestu. Zašto? Zato što su, znamo to dobro, književnost i poezija ponikli ovde, na ovim prostorima, kao i sve drugo što nas određuje kao srpsko biće, duhovno, poteklo je sa ovih prostora“, naveo je Anušić i dodao da niko ne živi život u zasedi dublje i duže od našeg naroda sa ovih prostora.

Promocija romana „Život iz zasjede“; Foto: A. Marković

Profesorka Valetnina Pitulić kaže da joj je prva asocijacija, dok je čitala ovaj roman, bilo detinjstvo.

„Svi smo pravili nekakve zasede, igrajući se kaouboja i indijanaca, igrajući se Nemaca i Partizana i ovo je, mogu slobodno reći, jedna arhetipska imenica koja je kod Anđelka Anušića uspela da spoji razna vremena. Ona vremena o kojima razmišljaju njegovi stariji junaci, pominjući Partizane, Sutjesku, Neretvu i jedan sistem u kome su oni ostali da žive i nisu prihvatili, nisu mogli da prihvate nikakvu promenu. I onaj deo, onaj sloj romana koji govori o tim nemilim vremenima, o teškim vremenima i o sudbini onih ljudi koji su morali da napuste svoje ognjište i svoj prag“, kazala je Pitulić.

Anđelko Anušić je pesnik, prozni pisac, esejista, književni kritičar, antologičar, publicista. Objavio dvadeset devet knjiga: četrnaest pesničkih, šest knjiga pripovedaka, tri romana, knjigu pesama za decu, dve knjige eseja, i brevijar novinarsko-publicističkih tekstova.

Ana Marković

 

 

%d bloggers like this: