fbpx

Selaković: Četiri države povukle priznanje Kosova

„Danas sam predsedniku Vučiću predao diplomatske note četiri države koje su povukle priznanje takozvanog Kosova“, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost. Takođe, Selaković je kazao da imaju saznanja da „najmanje dve velike države u ovom trenutku rade na pružanju ozbiljne logističke podrške Prištini u njihovoj kampanji za dobijanje novih priznanja, ali i u zaustavljanju kampanje povlačenja priznanja“.

Nakon završetka sednica Saveta za nacionalnu bezbednost kojom je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković obratio se medijima.

„Danas sam predsedniku Vučiću predao diplomatske note četiri države koje su povukle priznanje takozvanog Kosova. Savet za nacionalnu bezbednost ovlastio je predsednika Vučića da u trenutku kada to bude smatrao za potrebno i širu javnost obavesti o kojim država je reč. Ovim gestom želimo da damo šansu državama članicama Saveta Evrope da u junu mesecu ne pokrenu postupak prijema takozvanog Kosova u Savet Evrope“, rekao je Selaković.

Istakao je da su Srbija i najviše državno rukovodstvo izloženi strahovito velikim pritiscima, „pritiscima da prihvatimo dobrovoljno narušavanje teritorijalnog integriteta naše države, pritiscima da prihvatimo dobrovoljno rušenje međunarodnog javnog prava, međunarodnog javno-pravnog poretka i to na svoju štetu“.

„Predajom formalnog zahteva za prijem takozvanog Kosova u članstvo u Sevetu Evrope Priština pokazuje da ne poštuje postignuti sporazum, da ne poštuje datu reč, kao i ovakav stav države (SAD) koja je bila domaćin sporazuma i učestvovala u njemu“, rekao je Selaković.

Selaković je takođe istakao da su radom i aktivnošu naših službi bezbednosti došli do informacija da „najmanje dve velike države u ovom trenutku rade na pružanju ozbiljne logističke podrške Prištini u njihovoj kampanji za dobijanje novih priznanja, ali i u zaustavljanju kampanje povlačenja priznanja“.

Milena Maksimović

 

%d bloggers like this: