fbpx

CLS i Udruženje “Matica”: Đukanović nije dobrodošao među kosovske Crnogorce

Фото: ЦЛС и Удружење "Матица"

Crnogorska liberalna stranka Kosova (CLS) i Udruženje kosovskih Crnogoraca „Matica“ čija sedišta su u Kosovu Polju, povodom najavljene posete predsednika Crne Gore Mila Đukanovića vlastima u Prištini, saopštavaju da Đukanović nije dobrodošao među preostale kosovske Crnogorce jer je, kako navode, “saučesnik u etničkom čišćenju 30 hiljada naših sunarodnika sa ovog prostora i jedan od najzaslužnijih za očiglednu legalizaciju tog etničkog čišćenja”.

U zajedničkom saopštenju, Crnogorska liberalna stranka Kosova (CLS) i Udruženje kosovskih Crnogoraca „Matica“, ističu da “vlasti u Prištini Crnogorce ne priznaju čak ni kao nacionalnu manjinu”.

“Jezikom istine i argumenata rečeno – nad Crnogorcima na Kosovu i Metohiji se desio genocid u produženom trajanju i Crnogorci su najveće žrtve svih dešavanja u pokrajini. Od 30 hiljada danas imamo svega nekoliko stotina Crnogoraca. Svi su okupljeni oko Crnogorske liberalne stranke i Udruženja kosovskih Crnogoraca „Matica“. Vlasti u Prištini Crnogorce ne priznaju čak ni kao nacionalnu manjinu, a do 1999. godine su bili državotvorni narod ovde”, navodi se u saopštenju.

Podsećaju da Njegošev spomenik u centru Prištine koji je srušen pre 23 godine niko i ne pomišlja da obnovi, a kako ističu, Đukanović o tome ne sme ni reč da izusti “jer se ustvari slaže sa satanizacijom svojih sunarodnika”.

“Crnogorska groblja u Metohiji su preorana, mnoge naše crkve koje pripadaju Eparhiji raško-prizrenskoj su spaljene, ali to ne dotiče Đukanovića koji je bio i ostao saveznik onih koji su Crnogorce nasilno proterali 1999. godine, spalili im kuće, domove, crkve i manastire, i skoro dve i po decenije bespravno koriste crnogorska imanja i crnogorske stanove u stambenim zgradama od Peći do Vučitrna”, ističe se u saopštenju.

Predsednik Crnogorske liberalne stranke Radoman Doderović i predsednik Udruženja Kosovskih Crnogoraca „Matica“ Boban Filipović ističu da je Crna Gora matica Crnogoraca, ali da Đukanovića ne priznaju za predsednika Crne Gore.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: