fbpx

Đukanović u Prištini: Dijalog BG-PR je pitanje koje se tiče stabilnosti regiona

Мило Ђукановић и Вјоса Османи Фото: М. Максимовић

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović boravi u prvoj zvaničnoj poseti Kosovu. Tokom sastanaka sa prištinskim zvaničnicima, crnogorski predsednik potrudio se da podseti javnost da je Crna Gora jedna od zemalja koja je među prvima priznala kosovsku državnost, a istakao je i podršku dijalogu koji vode Beograd i Priština. Kosovska predsednica Vjosa Osmani zatražila je podršku Crne Gore za učlanjenje u Savetu Evrope i ostalim međunarodnim organizacijama.

Dočekan uz naviše počasti, predsednik Crne Gore Milo Đukanović iskoristio je priliku da pokaže svoju prijateljsku stranu, a potom i dao podršku dijalogu koji vode Beograd i Priština.

“Podržavamo dijalog koji postoji između Prištine i Beograda i verujemo da jedino politički dijalog može dovesti do sveobuhvatnog i pravno-obavezujućeg sporazuma koji će obezbediti da se Kosovo razvija na temeljima multietničke demokratije i da odnosi između Kosova i Srbije krenu putem obnove, poverenja i putem dobrog razvoja”, istakao je Đukanović.

Milo Đukanović u Prištini
Foto: M. Maksimović

Da je reč o istorijskoj poseti, smatra kosovska predsednica Vjosa Osmani, koja je istakla da Kosovo i Crna Gora stoje “rame uz rame”, te da dele zajedničku i jasnu viziju evroatkanske budućnosti.

“Zato sam sa predsednikom Đukanovićem dogovorila da produbimo saradnju kako bismo Kosovu obezbedili kosulidaciju. Zatražila sam podršku Crne Gore u učlanjenju Saveta Evrope i drugim organizacijama”, istakla je Osmani.

Milo Đukanović u Prištini
Foto: M. Maksimović

Zajednička težnja Kosova i Crne Gore je članstvo u Evropskoj uniji.

“Razumemo da je blagodet, ne samo za Kosovo, nego rekao bih za region i za Evropu svako novo članstvo u Savetu Evrope imajući u vidu značaj koji ta organizacija ima, a reč je o najstarijoj evropskoj političkoj organizaciji, nekoj vrsti predvorja za Evropsku Uniju, organizaciji koja je posebno posvećena ljudskim pravima, pitanjima demokratije, vladavine prava”, istakao je Đukanović.

Ni ovaj događaj u Pritini nije mogao da prođe bez optužbi.

“Ta konstantna retorika Srbije dokazuje da je ona prekopirana ruska retorika ali i akcije koje teže da jedna država odlučuje o sudbini svojih suseda. To je nemoguće jer i Kosovo i Crna Gora i Bosna i Hercegovina i ostale države u našem regionu su nezavisne države. To su suverene države koje su se opredelile za evroatlansku budućnost i ni u jednom trenutku nećemo dozvoliti da srpsko-ruska politika, hegemonistička politika koja želi da uništi naša dostignuća zasnovanim na evropskim zajedničkim vrednostima budu uspešne“, rekla je Osmani.

Milo Đukanović u Prištini
Foto: M. Maksimović

Uoči posete crnogorskog predsednika, oglasila su se i pojedina Udruženja Crnogoraca na Kosovu uz poruku da Milo Đukanović nije njihov predsednik i da je “saučesnik u etničkom čišćenju 30 hiljada Crnogoraca”, te da vlasti u Prištini crnogorski narod ne priznaju “čak ni kao nacionalnu manjinu”.

Milena Maksimović

 

 

%d bloggers like this: