fbpx

FHPK: Osnovana presuda Specijalizovanih veća Kosova, istragu proširiti

ФОТО: Специјализована већа/printscreen

Fond za humanitarno pravo Kosovo (FHPK) smatra osnovanom prvostepenu odluku Specijalizovanih veća Kosova koji je čelnike Udruženja ratnih vetarana OVK, Nasima Haradinaja i Hisnija Gucatija, osudio na kaznu zatvora u trajanju od četiri i po godine i novčanu kaznu od 100 evra, i zahetava da se istraga proširi i na osobe od kojih su ovi materijali procureli.

Iz Fonda za humanitarno pravo Kosovo ističu da takve radnje treba sprečiti, jer kako navode, ugrožavaju bezbednost svedoka i njihovih porodica, smanjuju poverenje i kredibilitet SVK i mogu uticati na svedoke da prekinu saradnju sa Specijalizovanim većima i Specijalizovanim tužilaštvom Kosova.

“Svedoci i žrtve u krivičnom postupku treba da se osećaju bezbedno da svedoče pred pravosuđem o onome što znaju ili su iskusili kako bi se rasvetlila istina i postigla pravda. Ova odluka treba da stvori bezbedno okruženje za svedoke i žrtve i može uticati na podizanje svesti osoba koje bi potencijalno mogle da ometaju sprovođenje pravde”, navode iz FHPK-a,

Milena Maksimović
%d bloggers like this: