fbpx

Petković: Priština zatvara vrata dijalogu

Петар Петковић и Кристофер Хил Фото: Канцеларија за КиМ

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, Kristoferom Hilom, koga je upoznao sa poslednjom rundom razgovora Beograda i Prištine, koja je održana prošle nedelje u Briselu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Petković je istakao da ni ovog puta nije bilo direktnog sastanka sa prištinskom delegacijom koja je, kako je naveo, ponovo odbila da razgovara o formiranju Zajednice srpskih opština i o rešavanju pitanja nestalih.

„Na taj način Priština je još jednom pokazala da istrajava u nastojanjima da zatvori vrata dijalogu i uništi svaku mogućnost da se o nagomilanim problemima razgovara“, rekao je Petković.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je konstatovao da je „neophodno da Priština odustane od opstrukcije“, te da kako je kazao, konačno sprovede ono što je do sada dogovoreno u Briselu, „pre svega da omogući formiranje Zajednice srpskih opština sa suštinskim nadležnostima i instrumentima za efikasnu zaštitu položaja i interesa srpskog naroda u pokrajini“.  Dodao je da najnovijim potezima Priština krši i Vašingtonski sporazum.

Petković je, kako je saopšteno, naglasio da je rešavanje pitanja nestalih lica pokrenuto na insistiranje Beograda i da je rudnik Štavalj dvadeset i treća lokacija, na kojoj se po zahtevu Prištine vrši pretraga terena, uz prisustvo predstavnika Prištine, Euleksa, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, kao i predstavnika porodica nestalih.

„Nasuprot tome, Priština ne dozvoljava pretragu devet lokacija na Kosovu i Metohiji, na kojima se, po saznanjima Beograda, nalaze posmrtni ostatci Srba nestalih u ratu“, rekao je Petković.

Petković je američkog ambasadora upoznao i sa teškim položajem srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Naglasio je da su napadi na Srbe, njihovu imovinu, manastire i crkve gotovo svakodnevna pojava i da je „od početka prošle godine zabeleženo 178 etnički motivisanih incidenata“, ali da, kako navodi, izostaju osude i reakcije i privremenih institucija u Prištini i međunarodnih institucija na KiM.

„Beograd i pored svega ostaje opredeljen za konstruktivan dijalog i kompromis, kao jedino sredstvo putem kojeg se mogu stvoriti uslovi za trajnu stabilnost i prosperitet na Kosovu i Metohiji i Zapadnom Balkanu, u celini“, zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Milena Maksimović

 

%d bloggers like this: