fbpx

Petković sa ambasadorom Turske u Srbiji o toku dijaloga Beograda i Prištine

Петар Петковић и Хамиј Аксој Фото: Канцеларија за КиМ

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petković sastao se danas sa ambasadorom Republike Turske u Srbiji, Hamijem Aksojem, sa kojim je razgovarao o toku dijaloga Beograda i Prištine.

Priština, kako je upozorio Petković i dalje nastoji da „oteža i opstruira sve napore u sprovođenju dijaloga“, što kako je rekao, jasno potvrđuje činjenica da je i ovoga puta prištinska delagacija odbila da razgovara o uspostavljanju Zajednice srpskih opština i ostalim suštinskim pitanjima, čija bi rešenja omogućila normalizaciju odnosa na KiM.

„Pored toga, prištinska strana kontinuirano krši dogovore u oblastima energetike, sporazume o registarskim tablicama, a ne postoji ni saradnja po pitanju nestalih lica“, podvukao je Petar Petković.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je podsetio da Beograd dosledno pokazuje posvećenost i konstruktivnost u razgovorima sa Prištinom, jer je kako navodi, sproveo sve obaveze proistekle iz briselskog dijaloga, „a da je Priština, pored stalnog kršenja sporazuma iz Brisela, protivpravnom odlukom da podnese zahtev za članstvo u Savetu Evrope, prekršila i Vašingtonski sporazum.

Beograd je, prema rečima direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića, suštinski zainteresovan za očuvanje mira i stabilnosti u pokrajini i na Zapadnom Balkanu i zato je važno, istakao je, odlučnim političkim i diplomatskim sredstvima sprečiti destabilizaciju regiona i nove konfrontacije.

Milena Maksimović

 

 

%d bloggers like this: