fbpx

Dom kulture “Gračanica” i Kulturni centar “Lukijan Mušicki” iz Temerina potpisali protokol o saradnji

Божидар Пролић и Живојин Ракочевић Фото: Н. Милосављевић

Dom kulture “Gračanica” i Kulturni centar “Lukijan Mušicki” iz Temerina potpisali su danas protokol o saradnji koji predviđa razmenu kulturnih sadržaja. Severna i južna srpska pokrajina od sada će biti mesto susreta umetnika i raznovrsnih dešavanja iz sveta umetnosti.

Ideju o saradnji inicirali su sami umetnici, a direktori dve kulturne ustanove, odlučili su da istu sprovedu u delo.

„Cilj, za početak, je saradnja i razmena trenutnih sadržaja, a nadam se negde u budućnosti i nekim zajedničkim projektima između naše dve ustanove kulture. Što se tiče Kulturnog centra “Lukijan Mušicki” iz Temerina, on je relativno mlad Kulturni centar, osnovan je 2015. godine. Imamo galeriju u sklopu Kulturnog centra, bioskopsku salu, pozorišnu salu, kancelarijski prostor, letnju pozornicu…“, rekao je direktor Kulturnog centra „Lukijan Mušicki“, Božidar Prolić.

“Iz ovoga što je Božidar govorio shvatamo koliko je važan taj trenutak susreta u kom će naši slikari odavde moći da vide taj trenutak mira u Temerinu i moći da osete atmosferu u kojoj se rodio Lukijan Mušicki”, dodao je direktor Doma kulture “Gračanica”, Živojin Rakočević.

Foto: N. Milosavljević

Umetnici sa Kosova i Metohije će već jula biti gosti Kulturnog centra “Lukijan Mušicki”.

“Ideja je da u nekoj bližoj budućnosti, sa nekim našim programskim sadržajima, se predstavimo publici u Temerinu. Prvo što ćemo raditi je da će se naša dramska grupa Amaterskog pozorišta “Janićije Popović” predstaviti publici u Temerinu u okviru festivala Amaterskih pozorišta “Cvrčak”. Ideja je i da akadameski slikari sa prostora centralnog Kosova učestvuju na Likovnoj koloniji u Temerinu, to je neka prva dogovorena saradnja”, istakao je Aleksandar Gudžić ispred Amaterskog pozorišta “Janićije Popović”.

Potom će se programski sadržaj Temerina predstaviti gračaničkoj publici, koja ume da bude dobar domaćin.

“Ovakvu toplinu i ovakve domaćine skoro nisam doživeo, osetio. Kompletan utisak-savršeno. Meni je srce puno, prvi put sam ovde i ovo mi je u stvari jedna želja bila u tefteru, Kosovo i Metohija, štiklirano, ostvareno, hvala vam”, rekao je Prolić.

U Domu kulture “Gračanica” prikazan je i dokumentarni film o Temerinu.

Milena Maksimović

 

%d bloggers like this: