fbpx

ERP: Međunarodne institucije da omoguće vladavinu prava na Kosovu i vrate zemlju manastiru Visoki Dečani

ФОТО: манастир Високи Дечани

Povodom šest godina od nesprovođenja odluke Ustavnog suda Kosova, koji je 20. maja 2016. godine pravosnažno i konačno potvrdio vlasništva manastira Visoki Dečani na prostoru od 24 ha zemlje koja okružuje manastir, Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost zbog nepoštovanja odluke pomenutog suda i upornog kršenja imovinskih prava SPC od strane kosovskih institucija, saopštila je Eparhija raško prizrenska.

U saopštenju se navodi da smo godinama svedoci otvorene opstukcije vladavine prava kao i brojnih neodgovornih i provokativnih izjava prištinskih zvaničnika, koje nimalo ne doprinose stabilnosti i pomirenju na prostoru Kosova i Metohije i podstiču etničku i versku netrpeljivost prema našoj Crkvi, kao najstarijoj verskoj instituciji na ovom prostoru.

“Ovakav odnos kosovskih vlasti prema Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, uz veliki broj pljački i napada na naše hramove, od kojih većina nije istražena, niti su počinioci privedeni pravdi, jasno pokazuje da kosovske institucije nisu ni voljne niti u stanju da poštuju svoje sopstvene sudske odluke i pruže adekvatnu pravnu zaštitu za srpsku pravoslavnu baštinu na Kosovu i Metohiji”, navodi se u saopštenju.

Eparhija raško-prizrenska još jednom apeluje na međunarodne institucije i diplomatske predstavnike u Prištini da učine sve što je u njihovoj moći da se za Srpsku Ppravoslavnu Crkvu i naš verni narod na KiM uspostavi efikasna vladavina zakona, prava, kao i poštovanje ljudskih prava, verskih sloboda i identiteta SPC i njenih svetinja na Kosovu i Metohiji.

Ana Marković
%d bloggers like this: