fbpx

Zemlje Kvinte: Vlada Kosova da sprovede odluku Ustavnog suda i vrati zemlju manastiru Visoki Dečani

Манастир Високи Дечани, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Zemlje Kvinte zatražile su od Vlade Kosova da sprovede odluku Ustavnog suda i vrate 24 hektara zemljišta manastiru Visoki Dečani, navedeno je u zajedničkog saopštenju zemalja Kvinte.

„U maju 2016. godine Ustavni sud Kosova potvrdio je vlasništvo nad zemljom manastira Visoki Dečani i pored ove zakonske odluke i naknadnih zahteva, sudska odluka još uvek nije sprovedena“, navodi se u saopštenju.

Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država poručili su da je sprovođenje zakona i poštovanje nezavisnosti pravosuđa obaveza svih demokratski izabranih vlada.

„Oni su preduslov za demokratsku konsolidaciju Kosova i njegovu integraciju u evropske i evroatlantske institucije. Zato pozivamo Vladu Kosova da u skladu sa odlukom Ustavnog suda i bez odlaganja sprovede odluku i potpuno implementira zakonsku registraciju zemljišta manastira Visoki Dečani”, zaključuje se u saopštenju zemalja Kvinte.

Petković pozvao međunarodnu zajednicu da izvrši najjači pritisak na Prištinu da sprovede odluku o povraćaju zemljišta Visokim Dečanima

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, povodom nesprovođenja odluke Ustavnog suda o povraćaju zemljišta manastiru Visoki Dečani, rekao je da se na tom primeru može videti da ne postoji vladavina prava na Kosovu i Metohiji i pozivao međunarodnu zajednicu da izvrši najjači pritisak na Prištinu kako bi se ta odluka sprovela, objavljeno je na Petkovićevoj Fejsbuk stranici.

„Od 2016. godine političari u Prištini brutalno odbijaju da sprovedu odluku njihove najviše pravne instance, oni ne samo da nisu u stanju i ne žele da sprovode odluke i sporazume iz Brisela, oni čak ne žele da sprovode ni sopstvene odluke i to uvek kada su Srbi u pitanju. Kada je potrebno da se učini ono što je u interesu srpskog naroda na KiM, tu političke volje nema, a ovde kada je reč o odluci suda, više se i ne radi ni o kakvoj političkoj volji, već o potrebi poštovanja prava“, ukazao je Petković.

Naglašava da vladavine prava nema u prištinskim institucijama i navodi da pravu sliku stanja na KiM pokazuje izjava ministra kulture privremenih prištinskih institucija koji je rekao da odluku ustavnog suda o Visokim Dečanima ne treba prihvatiti zdravo za gotovo.

„Oni se pozivaju na ustavni sud onda kada je potrebno da se napadne Zajednica srpskih opština, ali zato kada je potrebno vratiti zemljište Visokim Dečanima, onda negiraju tu odluku, govore da je to odluka iz perioda Miloševića i pokušavaju da učine sve od najniže instance, odnosno od lokalne samouprave do najviših instanci privremenih institucija samouprave da zaustave izvršenje te odluke i da pokažu da je volja pojedinca, političara u Prištini iznad bilo kog zakona i bilo kog suda“, dodao je Petković.

Petković ističe da Manastir Visoki Dečani godinama ispašta i da je visoko ugrožen.

Podseća da se taj manastir od 2006. godine nalazi na listi ugrožene svetske baštine, da su četiri puta pokušali da granatiraju taj srednjevekovni manastir i da samo zahvaljujući tome što ga vojnici Kfor-a čuvaju, manastir postoji.

Ističe da je upravo zbog toga cinično kada tzv. ministar kulture u Prištini kaže da oni imaju najbolji model na svetu za očuvanje srpskih manastira i crkava na KiM.

Pokazujući fotografije nekih od srpskih svetinja na kojima su ispisani grafiti i koji su oskrnavljeni, Petković je upitao da li ti grafiti mržnje na crkvi Hrista Spasa predstavljaju taj najbolji model čuvanja srpskih svetinja.

„Ili pak ovi grafiti mržnje ispisani na zidu Manastira Visoki Dečani predstavljaju taj model očuvanja ili pak crkva u Samodraži koja je pretvorena u javni toalet“, naveo je Petković uz napomenu da bi slične primere oskrnavljenih grobova, manastira i crkava mogao da pokazuje danima.

Napomenuo je da je samo od početka ove godine više od 11 hramova i crkava SPC na KiM oskrnavljeno i dodaje da kada Priština priča da želi da zaštiti crkve i manastire SPC na KiM, ona samo želi da provocira.

Pozivajući međunarodnu zajednicu da izvrši najjači pritisak na Prištinu da se sprovede odluka o vraćanju zemlje manastiru Visoki Dečani, Petković kaže da nema evropskog političara ili svetskog lidera koji je bio na KiM, a da nije pomenuo to neizvršenje odluke.

Iz ovog primera se vidi kako se Priština ponaša, kaže Petković i dodaje da su priče o tome da je tzv. Kosovo „oaza mira“ i da SPC i Srbi na KiM uživaju sva prava „priče za malu decu“.

„To potvrđuje na kraju krajeva i činjenica da Visoki Dečani se nalaze na listi sedam najugroženijih spomenika kulture po mišljenju Evropa nostra“, dodaje.

Ponavlja da Priština kada je reč o poštovanju prava srpskog naroda na KiM i svega onoga što je u interesu srpskog naroda na, gazi to isto pravo, ali je zato spremna da zloupotrebljava sve pravosudne institucije kako bi ih koristila protiv Srba i srpskog naroda.

„Ne samo da se ne poštuje odluka tzv. ustavnog suda Prištine, već je i taj sud naredio i Tužilaštvu da reaguje zato što se ta odluka ne sprovodi. Naravno, niko ne reaguje, ali zato su spremni i specijalno tužilaštvo i svi drugi da napadaju Srbe samo da bi ih proterali sa vekovnih ognjišta“, zaključuje Petković.

Ana Marković
%d bloggers like this: