fbpx

Potraga za nestalima i na Kosovu

Инсталација МИСИНГ, Фото: ГрачаницаОнлјан

Više od nedelju dana traje pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica, u potrazi za potencijalnom masovnom grobnicom. Istraživanja terena vrše se i na Kosovu, tvrde iz kosovskog Instituta za sudsku medicinu. Misija EULEX potvrdila je da pruža tehničku podršku, kako jednoj tako i drugoj strani.

Da je započeto sa pretragom na lokalitetu Štavalj, nedavno je potvrdio predsednik Komisije za nestala lica Srbije Veljko Odalović, rekavši da je akcija započeta po naredbi Tužilaštva za ratne zločine Srbije, a na osnovu informacija prištinske delegacije Radne grupe za nestala lica.

Odalović je tada ujedno optužio Prištinu da ne postupa prema srpskim zahtevima, kada su u pitanju ispitivanja potencijalnih masovnih grobnica na Kosovu, te da je do sada predato i više od 10 ovakvih zahteva.

Misija EULEX na Kosovu je saopštila da pruža podršku u iskopavanjima, te da forenzičari te misije učestvuju na terenu u potrazi za nestalim licima.

Iz ove misije su takođe potvrdili da se pretrage vrše na lokalitetu Štavalj u Srbiji, kao i u regionu Kamenice na Kosovu.

Izvor: KoSSev
%d bloggers like this: