fbpx

Amici di Dečani: Arhimandrit Ilarion novi vikarni episkop

архимандрит Иларион, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Na redovnom zasedanju Sabora Srpske pravoslavne crkve, juče je, između ostalih novih vladika, za vikarnog episkopa izabran i dosadašnji arhimandrit Ilarion Lupulović, iguman manastira Draganac, objavila je organizacija Amici di Dečani.

Vladika Ilarion, čije je svetovno ime Rastko Lupulović, rođen je 15. aprila 1974. godine u Beogradu. Završivši glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, istakao se kao televizijski i pozorišni glumac, ali i kao muzičar. U manastiru Visoki Dečani se zamonašio 1996. godine, a 2013. je postavljen za igumana manastira Draganac, jedinog živog manastira u Kosovskom Pomoravlju.

„Kosovo, ali pre svega Metohija, u koju sam prvi put došao 1992.godine, za mene su nešto zaista posebno. Sećam se, prvi put sam došao vozom u Peć. Kada sam kročio na pećku kaldrmu i kada sam video onu ravnicu iz koje se do nebesa uzdižu planine, osetio sam da sam se vratio kući. Utisak koji sam imao u Dečanima, kada sam ušao u manastirsku portu, zaista ne bih mogao ni da opišem. To je nešto što je ostavilo najdublji trag na meni i iz korena promenilo moj život, tako da su Kosovo i Metohija moj dom. Imam utisak da su oduvek i bili“, rekao je 2016. godine u intrevjuu za Gračanica Onlajn, novi vikarni episkop Srpske pravoslavne crkve Ilarion Lupulović.

A.Ć.
%d bloggers like this: