fbpx

Praznik Sv. Nikole u Prištini: Dok se čuje zvono ove svetinje ništa nije izgubljeno

Црква Светог Николе у Приштини Фото: Грачаница онлајн

Oko stotinu vernika iz okolnih sela, a najviše proteranih Prištevaca, okupilo se danas u crkvi Svetog Nikole, u Prištini, da se pomole za mir i povratak na ognjišta sa kojih su proterani 1999. i 2004. godine.

Liturgiji u crkvi Svetog Nikole služio je otac Staniša Arsić.

„Zahvalnost Bogu i Svetom Nikoli što nas okuplja svake godine u što većem broju ovde, blagodarnost Bogu što smo živi najpre, što ovu našu svetinju čuva ovakvom kakva jeste, što ima, ponekad nažalost, da u nju neko i dođe, ali uzdajmo se u Boga i uz njegovo nadanje, da će ova svetinja zaista da zablista u punom sjaju, u smislu liturgijskog života“, rekao je otac Staniša.

Podsetio je da se svake nedelje i svakog praznika u Prištini služi Sveta liturgija, ali da je mali broj vernika koji dolaze.

„Nemojmo da dozvolimo da zaćute zvona u ovoj Svetoj crkvi, nemojmo da dozvolimo da zaćuti Sveta liturgija u ovoj Svetoj crkvi. Na nama je sada, na našim potomcima kasnije, da to očuvamo, održimo. I sve dok se čuje glas našeg jezika u ovom gradu i dok se čuje zvono sa ove svetinje znajte da ništa nije izgubljeno“, dodao je otac Siniša.

Crkvu Svetog Nikole sagradili su pravoslavni Srbi iz Prištine 1833. godine na temeljima srednjovekovnog srpskog pravoslavnog manastira, međutim, u pogromu 17. marta 2004. godine je do temelja spaljena zajedno sa parohijskim domom.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: