fbpx

ERP: Arhimandrit Ilarion novi Episkop novobrdski

архимандрит Иларион, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн


Arhimandrit Ilarion Lupulović izabran je za Episkopa novobrdskog, o čemu smo juče izvestili na našem portalu, a danas je zvanično saopštila Eparhija raško prizrenska. U nastavku vam prenosimo saopštenje Eparhije u celosti:

Na redovnom zasedanju Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve, održanom od 15. do 22. maja 2022. godine, iguman manastira Draganac, visokoprepodobni arhimandrit Ilarion (Lupulović) izabran je za vikara Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Gospodina Porfirija, sa drevnom titulom Episkop novobrdski.

ŽIVOPIS NOVOIZABRANOG EPISKOPA ILARIONA

Arhimandrit Ilarion rođen je kao Rastko Lupulović 16. oktobra 1974. godine u Beogradu od oca Ilije i majke Danice. Osnovnu i srednju školu pohađao je u Beogradu i 1991. godine upisuje fakultet dramske umetnosti, odsek gluma. Rastko je pokazao veliki talenat i u Ateljeu 212 gde je bio viđen kao jedan od perspektivnijih glumaca mlađe generacije. Međutim, i pored ljubavi prema dramskoj umetnosti, ljubav prema Hristu i monaškom pozivu bila je jača. Još od 1992. godine redovno dolazi u manastir Visoki Dečani i konačno 1996. godine postaje u ovom manastiru iskušenik. Kao iskušenik, Rastko je prolazio sva redovna poslušanja u manastiru, živeći u poslušanju svom igumanu, sadašnjem Episkopu raško-prizrenskom Teodosiju. Iskušenik Rastko je zamonašen 1998. godine u čin male shime na praznik Sv. Kralja Stefana Dečanskog u Dečanskoj lavri, dobivši monaško ime Ilarion po Sv. Ilarionu Velikom. Pokazujući usrdnu revnost u monaškim poslušanjima monah Ilarion je rukopoložen u čin jerođakona 1999. godine, a 2001. godine prima prezviterski čin i postaje jeromonah.

Budući posebno nadaren za umetnost, jeromonah Ilarion je pored ostalih poslušanja najviše radio u ikonografskoj radionici manastira. Po blagoslovu svoga igumana jeromonah Ilarion je u periodu od 2008. do 2010. godine u dva navrata po nekoliko meseci boravio na ispomoći u manastiru Pećka Patrijaršija pomažući u redovnim bogosluženjima i pripremajući manastir uoči ustoličenja Njegove Svetosti Patrijarha Srpskog u oktobru 2010.g. Nedugo posle toga, po blagoslovu novoizabranog Episkopa raško-prizrenskog i dotadašnjeg igumana Dečanskog, Vladike Teodosija, jermonah Ilarion biva određen za vršioca dužnosti nastojatelja manastira Gorioč, pokazujući veliku revnost u radu sa vernim narodom istočkog kraja i pomažući sestrinstvu u obnovi manastira. Konačno, o Sretenju 2011. godine otac Ilarion biva poslan u manastir Draganac u Kosovskom Pomoravlju, gde preuzima upravu manastira najpre kao vršilac dužnosti nastojatelja, a potom i kao nastojatelj manastira, u kome se ubrzo skupilo monaško bratstvo od desetak monaha i iskušenika.

Jeromonah Ilarion je po blagoslovu svog Episkopa, pored već ranije završenog fakulteta dramskih umetnosti, 2010. godine upisao Bogoslovski fakultet koji je završio u roku od četiri godine sa zavidnim uspehom. U Kosovskom Pomoravlju o. Ilarion je nastavio da radi ne samo na izgradnji i adaptaciji manastira Draganac, već i sa vernim narodom. Redovno je predavao veronauku deci u lokalnoj srpskoj školi i često držao predavanja širom Eparhije i širom naše Crkve na razne bogoslovske teme.

Godine 2012. jeromonah Ilarion dobija čin protosinđela, a na Đurđevdan 2015. godine primio je čin arhimandrita i imenovan je za arhijerejskog zamenika Episkopa raško-prizrenskog. Na toj dužnosti pomagao je svom Episkopu u crkveno-pastirskim aktivnostima. Arhimandrit Ilarion je u vreme svog boravka na ispomoći u manastiru Pećkoj Patrijaršiji, ali i na drugim crkvenim dužnostima pokazao posebne sposobnosti u komunikaciji sa međunarodnim i drugim posetiocima ovog manastira. Pored dva završena fakulteta i širokim opštim obrazovanjem, arhimandrit Ilarion govori četiri strana jezika (engleski, francuski, italijanski i albanski).

Izvor: Eparhija raško prizrenska

 

%d bloggers like this: