fbpx

Kosovska Mitrovica: U sredu otvaranje izložbe “Art terapija” u “Akvarijusu”

U galeriji Privatnog kulturnog centra „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici u sredu 25. maja u 20 časova biće otvorena izložba „Art terapija“. Ulaz je slobodan, saopšteno je iz “Akvarijusa”.

Nakon otvaranja izložbe, oko 21 sat nastupiće muzička grupa Burns iz Kraljeva (Njegoš Makojević, Aleksandra Pavlović i Magdalena Armuš).

Izložbu „Art terapija“ čine digitalni portreti pesnikinja i pesnika koji su učetvovali na ovogodišnjem, drugom po redu Festivalu književnosti ZaNa II. Autori radova su polaznici radionice „Grafički dizajn“, koja je tokom trajanja festivala (od januara do maja 2022) organizovana u „Akvarijusu“. U pitanju su studenti mitrovačkog Fakulteta umetnosti: Stefan Boškoćević, Violeta Ćuković, Julija Stanković, Anđela Ranković, Anđela Tomić, Marija Cvetković, Divna Vasiljević, Svetlana Milutinović, Tanja Jovanović, Nikola Josimović i Semra Mecinović, navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se dalje dodaje da su izloženi digitalni portreti, kao ilustracije, ujedno i sastavni deo knjige poezije ZaNa II koja će u Prištini biti promovisana 27. maja, a u Tirani (Albanija) 28. maja 2022. godine. Za dizajn knjige i obradu ilustracija bili su zaduženi Miljana Dunđerin, kao i predavači radionice „Grafički dizajn“: Haris Ličina, Stefan Stevanović Pepi, Aleksandar Kasalović i Đorđe Baščarević.

Premijera predstave “Spisateljica” u četvrtak u PKC “Akvarijus”

Premijera predstave “Spisateljica” biće izvedena u mitrovačkom Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u četvrtak 26. maja u 21 sat. Ulaz je slobodan, saopšteno je iz “Akvarijusa”.

U predstavi igraju mladi beogradski glumci Gala Šalipur, Vladimir Čubrilo, Tara Tomašić i Stevan Božanović, dramski predložak, izbor muzike i režiju potpisuje Stefan Milikić, dok je za kostime bio zadužen Stevan Božanović.

Kako se navodi, predstava je realizovana u okviru Festivala književnosti ZaNa II koji organizauje mitrovačka Fondacija „Demetra“ u saradnji sa PKC „Akvarijus“, a uz podršku UNMIK-a.

„Spisateljica“ je koreodrama nastala po motivima žena stvaralaca. Predstava govori o ženi koja počinje da piše svoj roman. Stvaranje umetničkog dela vodi je na putovanje do sebe, potom kroz njeno delo i likove, stvarajući mrežu isprepletenu emocijama, događajima i situacijama koje je sama proživela, i izvodi je na put oživljavanja njenih likova bez nje. Ona im udahnjuje živote i pokušava da ih vodi, ali junaci kada ožive sami stvaraju svoj put i razvoj, navedeno je u saopštenju.

Glavna junakinja je burne prirode i haotičnog života. Stvarajući svoje likove ona oživljava njoj značajne figure, daje im njoj poznate epitete i karaktere; poput oca, ljubavnika, majke, sestre, ali oni se opiru tome i žive na svoj način. U drami koja govori o stvaranju dela, upoznajemo stvaranje života i onoga što život nosi sa sobom, zaključuje se u saopštenju.

Ana Marković

 

%d bloggers like this: