fbpx

Petković: Srbija se bori da srpski narod opstane na Kosovu i Metohiji

Петковић у Великој Хочи; Фото: М. Максимовић

Tokom svoje posete Kosovu, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je u Orahovcu da se država Srbija bori da srpski narod ostane i opstane u Metohiji, te da će država nastaviti da vodi računa o svom narodu.

Prvog dana posete Kosovu i Metohiji, Petković je višečlanoj porodici Šarić uručio opremu za pokretanje mini fabrike za proizvodnju vina.

„Ovom opremom značajno ćemo da povećamo kapacitete proizvodnje vina, samim tim na neki način možemo da budemo sigurni za egzinstenciju. Ja sam ovde video potencijal pre mnogo godina, zato što je ovo vinogradarski kraj kao što svi dobro znate, može da se radi, ko hoće da radi i može da se živi ako se malo izađe iz nekog boksa ili kutije i ako se imaju snovi“, rekao je novinarima Ljubiša Šarić, zahvalivši se Vladi Srbije i Kancelariji za KiM na pomoći.

Direktor Kancelarija za Kosovo i Metohiju izjavio je država pomaže i da će nastaviti da pomaže, ne samo porodicu Šarić, već i ostale porodice orahovačkog kraja.

„Pomažemo posebno kada je reč o poljoprivrednoj mehanizaciji, ali i kada je reč da redovno ovde i dalje naši ljudi primaju plate, da funkcionišu sve institucije, da dajemo socijalna primanja i činimo apsolutno sve da naš narod ovde opstane u ovoj enklavi. Ja nažalost ne volim tu reč enklava, ali ono gde danas Srbi ovde žive jeste enklava i nije lako ovde opstati i ostati, ali trudićemo se zajedno, zajedno sa našom Crkvom da ovde opstanemo i učinimo koliko je to god moguće bolji život da bude ovde. I za porodicu Šarić, ali i za sve naše Srbe koji žive i u Orahovcu i u Velikoj Hoči“, istakao je Petković.

Petković sa porodicom Šarić u Orahovcu; Foto: M. Maksimović

Petković je preneo i pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Predsednik Vućić se iskreno i snažno bori za bolji život Srba na Kosovu i Metohiji, iskreno i snažno se bori za ostanak i opstanak našeg naroda na Kosovu i Metohiji, da kompromisnim rešenjem dođe do trajnog pomirenja između srpskog i albanskog naroda, jer vi koji ovde živite u multietničkoj sredini dobro znate kroz šta prolazite i da upravo jedino mir i ono što je preko potrebno, bezbednost, da bi mogli da govorimo o budućnosti, da vaša deca, kao i sva druga ovde, naša deca, mogu normalno da stasavaju, da idu u škole, da jednostavno mogu da se osećaju svoj na svome, jer mi smo tu od vekova i nema nikakvog razloga da odemo sa ovih prostora, već treba da učvrstimo svoje postojanje ovde i u Orahovcu i Velikoj Hoči“, naglasio je Petković.

Nakon Orahovca, Petković je na Spomeniku ubjenim i kidnapovanim Srbima u Velikoj Hoči položio vence, a potom obišao Dečansku vinicu.

Petković položio vence na spomeniku u V.Hoči; Foto: M. Maksimović

Petković se obratio i meštanima Velike Hoče, nakon čega je posetio stomatološku ambulantu kojoj je Kancelarija finansirala nabavku stomatološke stolice i sanitetskog vozila i pomogla zaposlenje nekoliko ljudi.

Petković u poseti ambulanti u V.Hoči; Foto: M. Maksimović

Takođe, Kancelarija je pomogla nabavku opreme u iznosu od 3.000.000 dinara za Dečansku vinicu.

U Velikoj Hoči Petković je sa svojim saradnicima posetio porodicu Gogić kojoj je Kancelarija donirala građevinski materijal kako bi ovoj šestočlanoj porodici obezbedila osnovne uslove za život.

Petković je obišao porodicu Dejana Mihajlovića, koji sa surpugom i četvoro dece živi u stričevoj kući, a koji poseduje mini radionicu za izradu drveta. Sredstvima Kancelarije za Kosovo i Metohiju nabavljene su CNC mašine za izradu i razbaranje, sa kojom planira da razvije porodični biznis, a u planu mu je i otvaranje suvernirnice.

Krajem prvog dana posete Kosovu Petković planira da poseti i povratničko selo Novake u Prizrenu, a sutra će u Crkvi Svetog Đorđa zajedno sa episkopom raško prizrenskim Teodosijem prisustvovati liturgiji povodom Slave Prizrenske Bogoslovije, Sveti Kirilo i Metodije.

Ana Marković

 

 

 

%d bloggers like this: