fbpx

Petković: Borimo se da sačuvamo naše srpsko kulturno blago na KiM

Петар Петковић у Призрену Фото: А. Марковић

„Obnovili smo naše svetinje zato što znamo šta obnavljamo, zato što se borimo da sačuvamo naše srpsko kulturno blago na Kosovu i Metohiji“, poručio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković danas iz Prizrena.

Petković je iz carskog Prizrena uputio pozdav svim ljudima dobre volje.

„Stari Prizrenci pamte i one dane kada je ovde živelo preko 10.000 Srba, nažalost, njih ovde nema, kao što ih nema ni u Klini, Istoku, Peći, kao što ih nema u Prištini, ali činjenica da ovde ima par srpskih duša, da se ovde nalazi katedralni hram Svetog Đorđa, da se ovde nalazi obnovljena živa Bogoslovija koja danas slavi slavu Svetog Ćirila i Metodija, jeste pokazatelj da smo svoji na svome, da ovde treba da živimo i da ovde treba da ostanemo i opstanemo“, istakao je Petković.

Obećao je da će Kancelarija za Kosovo i Metohiju činiti sve kako bi Bogoslovija mogla da opstane, kao što je to činila i ranije.

„Ako je izdražala vek i po, treba i u narednim vekovima da traje, a inače i naš ovaj prelepi katedralni hram Svetog Đorđa, i Bogoslovija, i mnogi hramovi ovde u Prizrenu, a i širom Kosova i Metohije su bili spaljeni, porušeni u pogromu 2004. godine. Obnovili smo naše svetinje zato što znamo šta obnavljamo, zato što se borimo da sačuvamo naše srpsko kulturno blago ovde na Kosovu i Metohiji“, rekao je Petković.

Goran Rakić i Petar Petković
Foto: A. Marković

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju preneo je i pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: