fbpx

Slava Prizrenske bogoslovije: Unutrašnju slobodu nam niko ne može dati, ali ni uzeti

Литургија у цркви Св. Ђорђа Фото: А. Марковић

Slava Prizrenske bogoslovije, praznik Svetih ravnoapostolnih Kirila i Metodija, proslavljen je danas uz prisustvo malog broja preostalih prizrenskih Srba, kao i sadašnjih i bivših učenika i profesora ove škole. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop raško-prizrenski Teodosije uz sasluženje vladike buenosajreskog i južnocentralnoameričkog Kirila (Bojovića) i sveštenstva i monaštva Raško-prizrenske eparhije.

“Danas ova generacija živi u jednom teškom periodu, da kažemo vavilonskog ropstva ovih naših teritorija, ali pored toga što vidimo okupaciju naše drevne zemlje Kosova, mi vidimo i čudesa koja Bog čini ovde kroz smeran jevanđeljski odgovor ljubavi koji naša crkva daje na Kosovu i Metohiji, vidimo tri mladića u Peći, ognjenoj vavilonskoj koji ne odstupaju od vere, vidimo ove mlade bogoslove koji u ovakvim uslovima traže upravo ono na što Hristos i poziva, onu unutrašnju slobodu čoveka, unutrašnju slobodu duše, koju nam niko ne može dati, ali nam niko ne može ni uzeti. Samo Bog nam to može darivati i on nam i daruje to, ako sledimo njegove zapovesti. Neka Gospod, čestitajući slavu Bogoslovije, taj jubilej 150 godina koji je bio prošle godine, ali zbog pandemijskih uslova nije proslavljen u svoj punoći, dakle čestitajući slavu želim vladiki teodosiju i njegovim saradnicima i učenicima, da mnoga i Blaga ljeta svedoče jevanđeljsku reč, uz pesmu, u starom carskom gradu Prizrenu“, rekao je posle besede o misiji Svetih Kirila i Metodija, vladika buenosajreski i južnocentralnoamerički Kirilo (Bojović)   .

Posle liturgije, održan je bogat kulturno-umetnički program u zgradi bogoslovije, a prisutni su posetili i crkvu Bogorodice Ljeviške, delimično obnovljene posle martovskog pogroma 2004. godine, koja se nalazi pod zaštitom UNESK-a.

Foto: A. Marković

Prizrenska bogoslovija je osnovana 1871. godine u kući ktitora Simeona Sime Andrejevića Igumanova. Učenici i profesori Prizrenske bogoslovije su bili pisci Petar Kostić i Grigorije Božović, srpski patrijarsi: Varnava, Gavrilo, Pavle i Irinej, kao i mnoge druge značajne ličnosti Srpske pravoslavne crkve. Uz kratke prekide za vreme svetskih ratova, bogoslovija je funksionisala, sve do 1999. godine, kada su privremeno, zbog bezbednosti, đaci i profesori izmešteni u NIš. Za vreme martovskog pogroma, 17. Marta 2004., zgrada bogoslovije je zapaljena, kao i sve kuće i pravoslavni hramovi u ovom gradu. Posle obnove    godine, na predlog episkopa raško-prizrenskog i kosovsko-metohijskog Teodosija, na Malu Gospojinu, 21. septembra 2011. godine, đaci i profesori se vraćaju u Prizren i bogoslovija nastavlja sa radom.

Anđelka Ćup
%d bloggers like this: