fbpx

U Gračanici sutra promocija knjige „Kralj Milutin i manastir Banjska“

Дом културе "Грачаница", фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

U Domu kulture „Gračanica“, u sredu, u 19.00 časova, biće održana promocija knjige „Kralj Milutin i manastir Banjska“, autora Vlade Stankovića i Jelene Erdeljan.

„Kralj Milutin je jedan od najvažnijih vladara srpske istorije, ne samo srednjovekovnog njenog razdoblja. Tokom svoje dugotrajne vladavine (1282-1321), mudrom politikom, čvrstim opredeljenjem za pravoslavnu veru, neprevaziđenim zadužbinarstvom  i stvaranjem novog središta srpske države i srpskog naroda na prostorima od Kosova i Metohije do Skopske i Vranjske kotline iz osnova je promenio tok srpske države. Detaljnom analizom svih raspoloživih izvora, srpskih, vizantijskih, bugarskih, latinskih, knjiga otkriva do sada nepoznate aspekte državničke politike srpskog kralja“, saopšteno je iz Doma kulture „Gračanica“.

O knjizi će govoriti: prof. dr Radivoj Radić, doc. dr Dragoljub Marjanović i autori.

„Manastir Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana u Banjskoj predstavljao je mikrokosmos sveta, života i sveukupnog delovanja kralja Milutina. Posvećen zaštitniku loze Nemanjića, manastir Banjska činio je simbolički završetak jednog ciklusa tada već dugotrajne svetorodne vladarske loze, poslednju tačku tog zamišljenog ideološkog kruga koja će se spojiti sa svojom početnom tačkom, Stefanom Nemanjom-Svetim Simeonom…Da Banjska predstavlja ključno obeležje kralja Milutina i njegovo stvarno zaveštanje, svedoči i činjenica da je do kraja srednjeg veka na Balkanu i do velikih potresa koji koji su usledili sa turskim osvajanjima, njen ktitor bio poznat upravo kao Banjski kralj, kako ga naziva i biograf despota Stefana, Konstantin Filozof“. (Iz monografije „Kralj Milutin i manastir Banjska“, Vlada Stanković, Jelena Erdeljan).

Sutradan, 26. Maja, u 18 časova, promocija knjige će biti održana u sali pri crkvi Uspenja presvete Bogorodice u Orahovcu.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: