fbpx

Vladika Teodosije: Srca mnogih opredeljena prema Kosovu i Metohiji

Владика Теодосије у Призрену Фото: А. Марковић

„Ovde zajedno svedočimo da je naša vera živa i naša ljubav prema Bogu i crkvi njegovoj, i da će naša crkva da opstane na ovim prostorima, gonjena, a to da je gonjena znamo iz 1999., 2004. godine kako su naše svetinje stradale i Bogoslovija spaljena, uništena. Mnogi su mislili da je to kraj, ali braćo i sestre to je tek početak, početak obnovljene Bogoslovije i našeg prisustva i života u ovom gradu“, poručio je Episkop raško-prizrenski Teodosije danas iz Prizrena.

Nakon služenja Svete arhijeresjke liturgije u hramu Svetog Đorđa u Prizrenu, povodom slave Prizrenske bogoslovije, Svetih Ćirila i Metodija, vladika Teodosije je istakao da smo svedoci udesne moći Božije, da i u ovo naše vreme, koje kako je rekao, nije lako, kao i kada je podignuta Bogoslovija pre 150 godina, svedočimo Hrista, ispovedamo istinu Hristovu, pravdu Božiju i slavimo Boga i Svete njegove.

„Danas smo se sabrali ovde da proslavimo dan Prizrenske bogoslovije, a naša radost, ovog malog stada u Prizrenu, stada Hristovog, je danas uvećana time što nas je posetio naš dragi vladika Kirilo, episkop u dalekoj centralnoj i južnoj Americi, daleko kilomertima, a blizu srcem, dušom, duhovni učenik i sledbenik blažene spomeni našeg mitropolita Amfilohija. On ga je duhovno rodio i poslao da misionari u daleku zemlju, da propovode reč Hristovu, reč Svetog Jevanđelja i da tamo uzniknu plodovi vere naše i mi smo blagodarni vladiki Kirilu, što je evo posle Svetog arhijerejskog Sabora u Beogradu sa nama služio u starom Rasu, Novom Pazaru, a sada ovde u Prizrenu, to pokazuje njegovu ljubav i da je danas ovde sa nama proslavio svoj imendan, svetoga Kirila slovenskog po kome je dobio i ime“, kazao je vladika Teodosije.

Episkop raško-prizrenski zahvalio se svima koji su danas bili u Prizrenu.

„Ovde zajedno svedočimo da je naša vera živa i naša ljubav prema Bogu i crkvi njegovoj, i da će naša crkva da opstane i na ovim prostorima, gonjena, a to da je gonjena znamo iz 1999., 2004. godine, kako su naše svetinje stradale i Bogoslovija spaljena, uništena. Mnogi su mislili da je to kraj, ali braćo i sestre to je tek početak, početak obnovljene Bogolsovije i našeg prisustva i života u ovom gradu“, istakao je Vladika, dodavši da nam je Gospod svojim vaskrsenjem dao silu vaskrsenja, obnove, te da danas nismo sami.

„Posetili su nas sveštenoslužitelji iz više Eparhija naše crkve, iz Žičke eparhije, iz Niške, iz Mileševske eparhije… a danas imamo goste i iz naše sestrinske Bogoslovije Svetog Jovana Zlatoutsog u Kragujevcu. To znači, braćo i sestre, da nismo sami i da su srca mnogih opredeljena prema Kosovu i Metohiji, našoj zavetnoj zemlji, ono što moramo da sačuvamo i nikada da ne izgubimo. A sačuvaćemo samo ako budemo istrajni u svemu onom što je Hristovo, da se ne plašimo puta krsta, golgote, jer posle krsta i golgote dolazi stvarno vaskrsenje, a nikada nismo ni jači, ni svetliji, ni lepši nego u obnovi i u vasrsenju“, rekao je vladika.

Podsetio je da Prizrenska bogoslovija od 2011. godine neprestano radi i donosi plodove svoje.

„Ove godine sedma generacija završava ovu školu, već imamo učenike koji su završili svoje studije i koji su spremni da zaoru brazdu na njivi Gospodnjoj, eto to je dar Božiji“, istakao je vladika.

Milena Maksimović

 

 

%d bloggers like this: