fbpx

Predstava „Usud po Grigoriju“ u ponedeljak u Zubinom Potoku, u utorak u Gračanici

Фото: Народно позориште Приштина

Pozorišna predstava „Usud po Grigoriju“, rađena po dramskom tekstu Miloša Latinovića, a u režiji Branka Popovića, premijerno biće igrana u ponedeljak 30. maja sa početkom u 19:30 sati u Domu kulture „Stari Kolašin“ u Zubinom Potoku. Prvu reprizu ove predstave gračaničku publiku očekuje 31. maja sa početkom u 20 časova u Domu kulture „Gračanica“, saopštilo je Narodno pozorište Priština.

Ova drama modernim scenskim jezikom, eliptičnom dramskom formom, prati životni usud jednog od naznačajnijih srpskih pisaca između dva rata, koji je još i nazivan ‘kosovskim Andrićem’ zbog svoje posvećenosti temama iz Stare Srbije koje je ovaplotio u više dela među kojima su ‘Pripovetke’, ‘Putopisi’ ali i kraći zapisi o ljudima i događajima objavljeni u ondašnjoj ‘Politici’. Božović je radio kao profesor prizrenske bogoslovije, predavao je i u Bitoljskoj gimnaziji, bio je biran za narodnog poslanika, pa i za predsednika beogradskog Pen kluba, nakon smrti Milana Rakića, a doživeo da ga nenarodni sud, neke nove nenarodne ideologije i države, proglasi za izdajnika i strelja u Beogradu 1945. godine.

Scenografiju za predstavu je uradio Goran Stojčetović, kostimograf je Boris Čakširan, a koreografkinja Isidora Stanišić. Originalnu muziku je komponovao Bojan Stojčetović. Za scenski govor je zadužena Ljiljana Mrkić Popović, a inspicijentkinja je Zorica Grahovac.

U predstavi igraju: Nebojša Đorđević, Ivana Kovačević, Bojan Stojčetović, Nemanja Janičić, Jasmina Stojiljković, Nikola Đorđević, Tamara Tomanović, Strahinja Bičanin i Nikola Stanković.

Predstava je urađena u koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini i Doma kulture „Stari Kolašin“ iz Zubinog Potoka.

%d bloggers like this: