fbpx

Petković: Oskudni dometi Kurtijeve posete SAD

Петар Петковић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Jedini koji treba da promeni stav o dijalogu sa Beogradom jeste Aljbin Kurti i konačno počne da ispunjava obaveze preuzete iz Briselskog dijaloga, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Po povratku iz SAD, kosovski premijer Aljbin Kurti, izjavio je Beograd treba da promeni stav o dijalogu koji, kako je rekao, treba da se završi zajedničkim dogovorom koji će u centru imati međusobno priznanje.

„Danas se navršavaju 3.322 dana kako Priština nije formirala Zajednicu srpskih opština niti su sprovedeni brojni drugi sporazumi iz oblasti energetike, Priština odbija da postupi po zahtevima Beograda i omogući pretragu devet lokacija na Kosovu i Metohiji za koje postoje indicije da skrivaju tela nestalih i ubijenih Srba“, podseća direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

On je istakao da Beograd ima svoj principijelni stav koji podrazumeva traganje za kompromisom u dijalogu, kao jedinim mehanizom za trajno i održivo rešenje na prostoru Kosova i Metohije, te da „Kurti neće moći svojom ucenjivačkom retorikom da promeni poziciju zvaničnog Beograda na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem koji se iskreno i nepokolebljivo bori da osigura trajni mir i stabilnost na ovim prostorima“.

„Očigledno su oskudni dometi Kurtijeve posete Sjedinjenim Američkim Državama pa po svom oprobanom receptu u Srbima vidi dežurne krivce i metu kada god mu politička situacija u pokrajini ne ide na ruku. Umesto ucena i želja poput nekakvog „uzajamnog priznanja“, Kurtiju bi bolje bilo da u politički vokabular i poliitčku agendu vrati reči poput međusobnog razumevanja, kompromisa, dijaloga i poštovanja sporazuma, jer je to jedini i izvestan put normalizaciju prilika na prostoru KiM“, zaključio je Petković.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: