fbpx

Rode: Podržavamo članstvo Kosova u Savetu Evrope, ali prvo da se vrati zemlja manastiru Visoki Dečani

Јорн Роде и Вјоса Османи Фото; Председништво Косова

Nemački ambasador u Prištini Jorn Rode rekao je za Kljan Kosova da Kosovo ima svoje mesto u Savetu Evrope i da ima podršku Nemačke, ali da ono što kosovske institucije treba da urade jeste da vrate zemlju manastiru Visoki Dečani.

“Mi podržavamo Kosovo. Kosovo je deo Evrope i treba da postane njen član. Mnogi problemi koji postoje među državama trebalo bi da mogu da se reše u okviru Saveta Evrope, na primer, u Evropskom sudu za ljudska prava. Optimista sam, ali Kosovo prvo treba da se pozabavi pitanjem povratka zemlje manastiru Visoki Dečani”, naveo je Rode.

Govoreći o viznoj liberalizaciji, nemački ambasador kaže da je potrebno da Francuska promeni stav.

“Morate ih pitati za to. Mi smo naš stav jasno izneli i za nas je ovo pitanje odloženo i to je mišljenje većine drugih zemalja”, dodao je Rode i naglasio da je Nemačka najveći investitor na Kosovu.

Rode se osvrnuo i na blokirani most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici i podsetio da kosovska predsednica i premijer Vjosa Osmani i Aljbin Kurti nisu još uvek posetili sever Kosova i Srbe koji tamo žive.

“Ima i Albanaca koji svakodnevno prelaze most na Ibru, kosovskih Albanaca. Ima Srba i van Mitrovice, u Gračanici. Da li je predsednica bila tamo? Dakle, ovde nema mosta”, kaže Rode i dodaje da od političara zavisi da li žele da stvore bolje uslove za život, te da postoje političari koji koriste situacije kada postoje tenzije.

“Kad idem u Mitrovicu, tamo je most koji nije otvoren, dok su 200 metara dalje mostovi otvoreni. Zašto ovaj nije otvoren? Samo iz političkih razloga, ne iz drugih razloga, jer je to simbol kojim neki političari govore da situacija nije normalna”, rekao je Rode za Kljan Kosova.

Izvor: Kljan Kosova

 

%d bloggers like this: