fbpx

Dečija smotra folklora: Preko 700 dece u kolu u zadužbini Cara Dušana

Дечија смотра фолклора; Фото: А. Марковић

Tradicionalno i ove godine, u porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena održana je 21. po redu dečija smotra folklora pod nazivom „U susret Vidovdanu“. Na manifestaciji je učestvovalo preko 700 dece iz raznih krajeva Kosova i Metohije.

Prema rečima organizatora, učešće na današnjoj dečijoj smotri folklora uzelo je 16 Kulturno-umetničkih društava i pevačkih grupa. A pored folkora danas je organizovana i likovna kolonija.

Program su otvorili članovi KUD „Abrašević“ iz Prilužja.

„Ovo mi je treći, četvrti put da nastupam ovde u Prizrenu. Ove godine izvodićemo igre iz Đakovice, koje su ujedno moje omiljene igre. Svima bih toplo preporučio da se bave folklorom“, poručio je Ognjen Đorović iz Leška.

Dečija smotra folklora; Foto: A. Marković

„Ovde nastupam drugi put, a na ovaj način čuvamo tradiciju našeg naroda“, dodala je Teodora Danić iz Babinog Mosta.

Cilj današnje manifestacije je čuvanje i negovanje tradicije i narodnih običaja, ali i da deca upoznaju svoje vršnjake, istoriju, kulturu i da na ostacima Svetih Arhangela grade kulturu sećanja i potrebu da se uništeno obnavlja, naveli su organizatori.

„Svesni smo posla koji radimo na temeljima naših predaka. Dovodimo naše potomke da kroz jedan ovakav vid pevanja, igranja, podsećanja na te naše temeljne vrednosti, deca na najdirektniji način to doživaljavaju i mi na jedan takođe direktni način vraćamo to sećanje, to pamćenje naše i zaista je ovo temelj državnosti Srbije“, izjavio je predsednik KUD-a „Kopaonik“ Đorđe Lakušić.

Iz Doma kulture „Gračanica“ naveli su da je u planu da se i naredne dečije smotre folklora tradicionalno održavaju upravo u Prizrenu.

„Mislim da je ovo zaista idealno mesto pored Bistrice koje može da primi gotovo 700 dece koja učestvuju u Kulturno-umetničkom programu i zajedno sa svojim koreografima, roditeljima, prijateljima i mislim da je danas zapravo pravi praznik. Bez obzira na ovo oblačno vreme, mislim da njih sada greje sunce i posle dve godine kada smo pravili neku minijaturnu pauzu, sada je ova dečija smotra folkora u pravom sjaju“, istakao je Ivan Stojković, ispred gračaničkog Doma kulture.

Dečija smotra folklora; Foto: A. Marković

Nakon nekoliko sati provednih okruženi zidinama drevne crkve, zadužbine Cara Dušana, program su zatvorili članovi pevačke grupe Kamenički Biseri iz Kosovske Kamenice.

Na kraju manifestacije najboljim izvođačima dodeljeni su pehari.

Dečiju smotru folklora su podržali Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Ministarstvo kulture i infromisanja Republike Srbije.

Ana Marković

 

 

 

%d bloggers like this: