fbpx

Dom kulture „Gračanica“: U sredu svečano otvaranje Vidovdanskih svečanosti izložbom Milana Cileta Marinkovića

Фото: Дом културе "Грачаница"

Dom kulture „Gračanica“ i ove godine od 1. do 28. juna, organizuje Vidovdanske svečanosti u okviru kojih će publika u Gračanici i ostalim srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji imati prilike da prisustvuje književnim večerima, izložbama, tribinama, predstavama, izborima za kosovku devojku i drugim kulturnim događajima, kojih je ove godine tridesetšest, saopšteno je iz Doma kulture.

Kako se navodi, Vidovdanske svečanosti i izložbu dobitnika nagrade „Longin“, Milana Cileta Marinkovića otvoriće princ Filip Karađorđević 1. juna sa početkom u 20 časova.

Izložbom će publici biti predstavljeno delo jednog od najznačajnijnijih umetnika ekspresivnog slikarstva današnjice, kod nas i u svetu, Milana Cileta Marinkovića, koji ove godine, izložbom u Gračanici obeležava pedesetu godišnjicu stvaranja.

Milan Marinković Cile rođen je u Beogradu 25. januara 1947. godine. Diplomirao je 1972. godine na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Kao stipendista jugoslovenske vlade boravio je tri godine u Parizu (1977-1980). Od 1966. godine imao je preko 100 samostalnih izložbi i učestvovao na preko 250 zajedničkih izložbi u Jugoslaviji, Francuskoj, Belgiji, Sjedinjenim državama, Italiji, Španiji itd. Dobitnik je većeg broja nagrada i priznanja kako u zemlji  tako i inostransvu. Od 1992. godine živi i radi u Parizu, u Francuskoj.

Iz Doma kulture dodaju da će 1. juna biti otvorena i 24. likovna kolonija „Vidovdan 2022“ na kojoj će uzeti učešće istaknuti likovni stvaraoci iz Srbije i inostranstva: Vladislava Vanja Čolić (Vinča), Lazar Marković (Novi Sad), Aleksandar Dević (Niš), Duška Radović (Pariz), Kristina Panajotov (Beograd), Vladislav Šešlija (Novi Sad), Anastasija Asi Tonova (Veliko Trnovo), Nevena Popović (Beograd), Divna Vasiljević (Kosovska Mitrovica) i Zvezdana Gerić iz Štrpca.

Pokrovitelji Vidovdanskih svečanosti su Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, Grad Priština i opština Gračanica.

 

%d bloggers like this: