fbpx

Mogu li objekti u vlasništvu RS postati deo „Fonda kosovskog bogatstva“?

Ски центар "Брезовица" Фото: М. Максимовић

Prištinski premijer Aljbin Kurti predložio je fomiranje „Fonda kosovskog bogatstva“ koji bi činili, uglavnom, objekati u vlasništvu Republike Srbije. U flasništvo ovog Fonda, prema najavama iz Prištine, mogli bi da se nađu, Ski centar “Brezovica”, hoteli “Lahor”, “Junior”, “Grand”, 12 objekata Jugobanke na severu kosovske Mitrovice, ali i mnogi drugi.

Takozvani “Fond kosovskog bogatstva”, preuzeo bi od Agencije za privatizaciju 44 objekta, koji bi po zakonu trebalo da bude pod upravom Unmikove kosovske poverilačke agencije.

“Postavlja se jedno pravno pitanje, kako je imovina Kosovske poverilačke agencije tj. imovina kojom upravlja Kosovska poverilačka agencija, ušla u ustavno pravni poredak Kosova i to je svakako jedan od razloga na koje Srbija treba da insistira”, kazao je za Prvu Tv Dragiša Mijačić iz Nacionalnog konventa o EU.

Srbija godinama pokušava da zadrži svoju imovinu, ali za prištinske zvaničnike i javnost, sva imovina na teritoriji naše južne pokrajine je kosovska.

“Odavno stvari nisu, ne samo po međunarodnim, nego i lokalnim pravima i zakonima pa se radi. I upravo je to opasnost, umesto da se u Briselu odvija dijalog koji treba da reši sva sporna pitanja, pa između ostalog i pitanje imovine, nasuprot tome imamo poteze i odluke koje za, ili kao krajnji rezultat, mogu da imaju potpuni prekid dijaloga”, istakao je predsednik opštine Štrpce i potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić.

“Verujem da primenom nasilnih akata kosovska vlada će pokušati da ovo pitanje reši tako što će učiniti jedno nasilno uknjiženje tih objekata u svoje katastarske knjige i tako što će upravljati na način koji neće uključivati konsultacije sa Republikom Srbijom po ovom pitanju”, smatra Mijačić.

Takozvani “suvereni fond”, kako ga je Kurti nazvao, preuzeo bi hotele “Lahor” i “Junior” na Brezovici, “Grand” u Prištini, 12 objekata Jugobanke na severu kosovske Mitrovice gde je i sedište Osnovnog suda, ali i Ski centar “Brezovica”.

Hotel „Trepča“ u Zvečanu
Foto: M. Maksimović

“Calokupno zemljište na Ski centru `Brezovica` je zemljište koje pripada opštini Štrpce, registrovano u katastru. Pored toga, opština Štrpce je pokrenula inicijativu u okviru koje tražimo od Agencije za privatizaciju da potpuno upravljanje nad Ski centrom, kao javnim preduzećem, pređe pod loklanu samoupravu, pod opštinu Štrpce“, istakao je Jevtić za Prvu Tv.

Novi Fond bi preuzeo i dečje odmaralište na imanju Visokih Dečana, i to u okviru 24 hektara, koje prištinske institucije treba da vrate manastiru na osnovu pravosnažne sudske odluke.

“Upravo sada, šest godina od te odluke, neko pokušava da na drugačiji način preotme tu imovinu i to zemljište, i plus, pored toga, sve ono što u ekonomskom smislu danas na prostoru Kosova i Metohije Srbima i te kako znači“, napominje Jevtić.

Potvrdu o formiranju takozvanog „Fondu kosovskog bogatstva“,  od Kosovske agencije za privatizaciju, nismo dobili.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: