fbpx

Vučić: Zapadu je potrebno da se pitanje Kosova što pre reši priznanjem

Александар Вучић, фото ГрачаницаОнлајн

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija sa pritiscima, pre svega po pitanju Kosova i Metohije, živi svaki dan, tim pre što je Zapadu potrebno da se kosovsko pitanje što pre reši, po mogućstvu priznanjem kosovske državnosti, kako bi taj primer bio prikazan kao “sui generis”, a ojačala njihova pozicija prema Rusiji, prenosi B92.

Na pitanje da li očekuje intenziviranje pritisaka na Srbiju, nakon povoljnog razgovora sa Putinom, i da li će se ti pritisci pre svega odraziti na KiM, Vučić je odgovorio da zemlja sa tim pritiscima živi svaki dan, jer je neverovatna potreba svih da vode politiku Srbije, a svi najbolje znaju kakva ta politika treba da bude.

Srpski predsednik je poručio da nije lako voditi samostalnu i nezavisnu politiku.

“Dokle ćemo moći da izdržimo vodeći samostalnu, nezavisnu, suverenu politiku, to nije lako reći, ali nije lako bilo ni pre 90 dana, pa smo 90 dana uspeli da zadržimo isti stav kao i prvog dana od izbijanja sukoba u Ukrajini”, rekao je Vučić.

Kako je naveo, ti pritisci su, naravno, zloupotreba svega, a pre svega će se, potvrđuje, ticati Kosova i Metohije, da to pitanje ne bi ostalo kao presedan.

“Zato što oni hoće da kažu da to ne može da važi i za druge, da je to slučaj “sui generis“, i zato je važno Srbiju naterati da što pre napravi sporazum za Albancima, ako je moguće pre svega o nezavisnosti, jer bi to rešilo sve probleme u budućim odnosima, i osnažilo poziciju Zapada prema Rusiji”, dodao je Vučić.

On je takođe istakao da Srbija nigde neće dobiti dovoljno razumevanja, niti će iko dobro da razume težinu poziciju Srbije.

“Zato je važno da čuvao našu poziciju, a do sada smo je sačuvali i izdržali”, zaključio je srpski predsednik.

Vučić je razgovarao telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o situaciji u Ukrajini i razvoju događaja oko Kosova, saopšteno je iz Kremlja.

Izvor: B92
%d bloggers like this: