fbpx

Petković sa Kaskoneom o toku dijaloga Beograda i Prištine

Андреа Касконе и Петар Петковић Фото: Канцеларија за КиМ

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa direktorom direkcije za Balkan Ministarstva spoljnih poslova Republike Italije, Andreom Kaskoneom, o toku dijaloga Beograda i Prištine.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković je sagovornika upoznao sa tokom dijaloga Beograda i Prištine, istakavši da za razliku od Beograda, koji je kako je rekao, ispunio sve dogovore proistekle iz Briselskog sporazuma, Priština nije ispunila svoju najveću i najvažniju obavezu, a to je formiranje Zajednice srpskih opština, sa kojom, istakao je, kasni više od devet godina.

„Priština uporno beži i od sprovođenja dogovora o energetici, pravosuđu, slobodi kretanja, a nema ni pomaka sa prištinske strane po pitanju nestalih“, rekao je Petar Petković, dodajući da, pored toga što prištinske vlasti ne žele da sprovode odluke i sporazume iz Brisela, oni kako je rekao, ne žele da sprovode ni sopstvene odluke, podsetivši na nesprovođenje odluke Ustavnog suda o 24 hektara zemlje manastira Visoki Dečani.

Petković je gosta detaljno informisao i o položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kao i o, kako je istakao, seriji svakodnevnih napada na Srbe, njihovu imovinu, manastire i crkve, kojih je, kako je rekao, od početka prošle godine bilo ukupno 179, što ozbiljno podriva napore za rešavanje konflikta.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je naglasio da i „svakodnevne političke poruke predstavnika privremenih institucija samouprave nagoveštavaju da Priština ne namerava da iskreno učestvuje u stvaranju uslova za normalizaciju političkih i međunacionalnih odnosa u regionu“.

Petković je dodao da Beograd ostaje opredeljen za dijalog, jer je kako ističe, nesuglasice na zapadnom Balkanu moguće rešavati isključivo dogovorom i kompromisom, „a svaki pokušaj nametanja rešenja kroz jednostrane akte i provokacije za posledicu neminovno ima destabilizaciju prilika na terenu“.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: