fbpx

Visoki Dečani: Kosovske institucije nespremne da poštuju sopstvene norme

Манастир Високи Дечани, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Iz manastira Visoki Dečani podsećaju da, iako je prošlo šest godina od odluke Ustavnog suda Kosova kojim se potvrđuje imovina manastira, a novembra 2020. dogovorena izgradnja zaobilaznog puta za Crnu Goru, van specijalne zaštićene zone manastira, ni jedno ni drugo kosovske institucije ne poštuju i nastavljaju sa pravnim bezakonjem.

Sporazum o izgradnji zaobilaznice su potpisali predstavnici EU, OEBS-a, SPC, KFOR-a i dva ministra tadašnje kosovske vlade kao i gradonačelnik Dečana, međutim, ni taj dogovor, kao ni odluka Ustanog suda, nije ispoštovan.

„Ovakav nečastan odnos najbolje pokazuje nespremnost kosovskih institucija da poštuju sopstvene pravne norme i osnovne verske slobode SPC, čime se nastavlja terorisanje manastira Visoki Dečani koji je od kraja rata 4 puta oružano napadan granatama albanskih ekstremista, zbog čega je pod stalnom zaštitom KFOR-a“, navode iz manastira Visoki Dečani.

Podsećaju da u centru grada nema ni adekvatne oznake gde je put za manastir, ali i da su pored toga Visoki Dečani najposećeniji istorijski i kulturni spomenik na Kosovu i Metohiji kao i ostali srpski pravoslavni manastiri.

„Cela ova situacija pokazuje potrebu posebne dodatne zaštite srpske pravoslavne baštine od otvorenoh pravnog bezakonja prištinskih vlasti na KiM, etničke i verske diskriminacije koja se sprovodi na svim nivoima i koja je sada najintenzivnija u poslednjih 23 godine nakon oružanog konflikta na KiM. Ove poruke su prenesene i svim međunarodnim predstavnicima koji su ovih dana posetili manastir i svojim prisustvom dali podršku njegovoj zaštiti“, zaključuju iz manastira Visoki Dečani.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: