fbpx

Kancelarija za KiM osudila zabranu održavanja liturgije u hramu Hrista Spasa u Prištini

Pripadnici Kosovske policije zabranili su jutros nekolicini vernika i sveštenicima Srpske pravoslavne crkve da u Crkvi Hrista Spasa u Prištini prisustvuju i služe litrugiju povodom Spasovdana, potvrdili su saopštenjem iz Kancelarije za KiM.

Kako se navodi, kada su se jutros vernici i sveštenstvo okupili ispred Hrama, pripadnici policije u većem broju nisu im dozvolili ni da priđu Hramu Hrista Spasa, niti da uđu u svetinju.

“Nema sumnje da je ovakav necivilizacijski postupak Kosovske policije direktno dirogovan od strane vlasti u Prištini i pokazuje njihov odnos prema verskim slobodama na KiM, SPC i verujućem srpskom narodu”, navedeno je u saopštenju.

Da bi izbegli bilo kakav incident i zaštitili vernike, sveštenici SPC pozvali su okupljene da se upute ka Crkvi Svetog Nikole u Prištini i tamo je služena liturgija, dodaje se u saopštenju.

“Srbima na Kosovu i Metohiji brani se da uđu u hramove i svetinje, pomole se Bogu i ispovedaju veru, dok se hramovi SPC svakodnevno skrnave i to je realnost s kojom žive Srbi na KiM”, poručuju iz Kancelarije za KiM.

Takođe podsećaju i da su prošle godine na ovom istom Hramu ispisani grafiti „Isus mrzi Srbe“, uz brojne druge pogrdne poruke.

“Krajnje je vreme da predstavnici međunarodne zajednice jasno vide s kakvim se progonom suočavaju Srbi na KiM i preduzmu odgovarajuće korake kako bi zaštitili legitimna prava i slobode srpskog naroda u pokrajini”, zaključuje se u saopštenju.

Ana Marković
%d bloggers like this: