Kosovska policija zabranila sveštenicima da služe liturgiju u hramu Hrista Spasa

Храм Христа Спаса у Приштини Фото: М. Максимовић

Kosovska policija zabranila je jutros sveštenicima da služe liturgiju, povodom Spasovdana, u hramu Hrista Spasa u Prištini.

Prištinski paroh Staniša Arsić ističe da se sve dogodilo u ranim jutarnjim časovima.

“Jutros u 4.30 sveštenstvo iz hrama Svetog Nikole je krenulo da služi Svetu liturgiju u hramu Hrista Spasa u Prištini i samo što smo stigli, tada je prvo jedan policajac prišao i zatražio nam dokumenta i zabranio da otključavamo crkvu, nakon toga je veći broj policajaca, jedan kordon od osmoro policajaca bio tu pored nas, a drugi se već spremao, primetili smo dva auta, a nas su sprečili da služimo liturgiju“, kazao je otac Staniša.

Sveštenici su bili primorani da se vrate u crkvu Svetog Nikole i tamo služe liturgiju.

„Nisu nam dozvolili, Srbima, koji su se okupili sa sveštenicima, da prerežemo slavski kolač, i da se pomolimo Bogu za naš stradalni narod na KiM. I bez obzira što imamo odluku suda, da je hram pod patronatom crkve, da nema nikakve smetnje da tamo služimo, oni nam jednostavno to nisu dali“, rekao je otac Staniša.

Prvi put, nakon 1998. godine, liturgiju je u hramu Hrista Spasa služio vladika Teodosije prošle godine na Spasovdan, nakon čega su usledili protesti od strane Albanaca.

Milena Maksimović