fbpx

Kancelarija za KiM i Srpska lista osudile boravak ministara Svećlje i Mehaja na prelazima Jarinje i Brnjak

административни прелаз Јариње, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Današnje pojavljivanje prištinskih ministara Privremenih institucija samouprave Dželjalja Svečlje i Armenda Mehaja na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje je nedvosmisleno provokacija koja ima za cilj da iznudi reakciju Srba na severu Kosova i Metohije, i to je samo još jedan prilog Kurtijeve politike destabilizacije regiona, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Kako se navodi u saopštenju, ljudi koji svakodnevno izmišljaju teze o Srbiji kao bezbednosnoj pretnji ne propuštaju priliku da aktivno rade na destabilizaciji i provociranju Srba na severu Kosova i Metohije, i zato očekujemo da međunarodni politički i bezbednosni činioci na terenu konačno stvari nazovu pravim imenom. Apsolutno je nedopustivo prisustvo tzv. vojske Kosova na severu koja je u pratnji njihovog ministra tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga.

“Svečlja, Mehaj i njihova pratnja naoružana dugim cevima nema šta da traži ni na administrativnim prelazima niti na administrativnoj liniji sa centralnom Srbijom, jer Priština se, uz međunarodne garancije, na tu vrstu uzdržanosti obavezala. Više puta je i NATO jasno rekao da KBS po sporazumu iz 2013. ne može na sever KiM”, navedeno je u saopštenju.

Dalje se dodaje da ne čudi što Priština ne poštuje sporazume i dogovore, ali zato očekujemo da predstavnici međunarodnih bezbednosnih snaga  reaguju kako bi ovakve provokacije bile sprečene i obeshrabrene.

“Zahtevamo da Kfor sankcioniše opasne i neodgovorne prištinske provokacije i demonstracije sile, jer upravo ovakvi incidenti u sebi nose zapaljiv potencijal i mogu da izazovu nekontrolisane i nesagledive posledice. Beograd i predsednik Vučić se sve vreme zalažu za mir i stabilnost regiona, ali nažalost takvo zalaganje ne postoji u Prištini”, zaključuje se u saopštenju.

Srpska lista: Građani severa uznemireni

Srpska lista najoštrije osuđuje današnju provokaciju u organizaciji Prištine, kada su na severu Kosova i Metohije u čisto srpskim sredinama boravili ministri policije Dželjalj Svečlja  i ministar odbrane Armend Mehaj iz Prištine, saopšteno je iz ove političke partije.

U saopštenju se ističe da su u ovom trenutku građani uznemireni i postavljaju pitanje u kom svojstvu je ministar odbrane Prištine Mehaj bio u srpskim sredinama, kojim povodom, ko ga je zvao, da li su u pratnji bili pripadnici KBS i od koga su dobili saglasnost da uđu na sever Kosova i Metohije.

“Ističemo da ovo nije obična poseta već čista provokacija koja je uznemirila naše građane koji sa pravom zahtevaju da se prestane sa provokacijama kojima se podriva mir na ovom prostoru”, naveli su iz Srpske liste.

Ana Marković

 

%d bloggers like this: