fbpx

Šta to Viola Fon Kramon zna što javnost ne zna?

Фото: Pixaba, qimono

Izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Viola Fon Kramon izjavila je da Kosovska vlada ima predlog za formiranje Zajednice srpskih opština, što je kosovski premijer Aljbin Kurti, samo dan posle, negirao. Javnost na Kosovu pita se “šta to Fon Kramon zna, što oni ne znaju?”.

Vlada u Prištini preispituje svoj stav o Zajednici srpskih opština, tvrdi Viola Fon Kramon, ali kosovski premijer Aljbin Kurti, barem javno, ističe da Kosovo već ima zajednicu opština.

“Kao premijeru Kosova, nije mi poznat nikakav plan za Zajednicu opština sa srpskom većinom. Ovo pitanje je razmatrano mnogo puta i nemam šta da dodam. Ustav Kosova ne toleriše asocijaciju na etničkoj osnovi. Može postojati Udruženje na razvojnoj, ali ne i na nacionalnoj osnovi”, istakao je Kurti.

U prošlosti je bilo raznih non-pejpera sa navodnim rešenjima za Kosovo, pa se i ova izjava evropske izvestiteljka tumači kao “probni balon”. Međutim, javnost je uskraćena za detalje.

“Ja sam izjavu gospođe Kramon razumeo u smislu da Priština mora da ima neki osnovni dokument koji je neka osnova za pregovore na temu Zajednice srpskih opština sa Beogradom i taj dokument, pa makar i minimalistički, mora da postoji u nekoj formi. Činjenica je, takođe, da Evropska unija pokušava da ubrza ceo proces pregovora i da nametne određene teme”, smatra politički komentator Viktor Popović.

„Iz razloga što nismo bili na tim sastancima, samo možemo da spekulišemo. Ali ono što sve interesuje je više detalja o tome šta je to druga alternativa, šta ona zna, što mi ne znamo“, istakao je politički analitičar Ardian Arifaj.

Šta to gospođa fon Kramon zna, nepoznato je, ali za Beograd, formiranje Zajednice srpskih opština ostaje prioritet. Iz međunarodne zajednice stidljivo poručuju da se sve dogovoreno mora ispuniti, Kurti ne popušta, pa dijaloga skoro i da nema.

“Ono što je prihvatljivo je ono što je već potvrđeno od strane Ustavnog suda Kosova, a šta će biti prihvatljivo za političke lidere, to tek treba da se odredi u okviru dijaloga, procesa koji se vodi u Briselu”, navodi Arifaj.

“Takve stvari i te kako utiču na dijalog Beograda i Prištine, ali i uopšte na raspoloženje ljudi i stanje svesti. Mislim da je gospođa Fon Kramon u istoj izjavi napomenula da će Kosovo morati da ispuni svoje obaveze kao i u slučaju odluke Ustavnog, suda koja se godinama ne ispunjava, tako da, mislim da će Kosovo snositi posledice za neispunjenje obaveza koje je samo preuzelo”, istakao je Petković.

Dok prištinski premijer navodno poštuje odluku Ustavnog suda kada je u pitanju Zajednica srpskih opština, zaboravlja je kada je u pitanju povraćaj zemljišta manastiru Visoki Dečani.

Milena Maksimović

 

%d bloggers like this: