fbpx

Tužilaštvo u Peći pokrenulo istragu zbog manastira Visoki Dečani

Манастир Високи Дечани, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Osnovno tužilaštvo u Peći pokrenulo je istragu protiv opštine Dečani zbog nesprovođenja odluke Ustavnog suda Kosova iz 2016. godine kojom je utvrđeno da 24 hektara zemlje i šume pripada srednjevekovnim pravoslavnom manastiru Visoki Dečani, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Peći Agim Kurmehaj.

„Da, započeli smo istragu. U tom pravcu se preduzima nekoliko akcija“, rekao je Kurmehaj.

Iako su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće za sve strane, lokalne vlasti u Dečanima odbijaju da je sprovedu jer smatraju da ta imovina pripada društvenim preduzećima „Apiko“ i „Ilirija“, te da nikada nije pripadala manastiru.

Ocenjuju i da je Ustavni sud legalizovao odluku bivšeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića iz 1997. godine, kada je odlučio da tu imovinu pokloni manastiru Visoki Dečani.

Zbog toga je Ustavni sud Kosova septembra prošle godine doneo i „Rešenje o neizvršenju presude“ u kome se konstatuje da njegova odluka iz 2016. nije izvršena.

Ustavni sud u ovom rešenju navodi da nema nadležnost za procenu odgovornosti za neizvršenje jedne odluke Suda od odgovornih organa, ali da takva procena pripada državnom tužiocu, u skladu sa Krivičnim zakonom i Zakonom o krivičnom postupku Kosova.

Izvor: Radio Slobodna Evropa
%d bloggers like this: