fbpx

Godinu dana od povratka Dragice Gašić u Đakovicu

Драгица Гашић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Danas se navršava tačno godinu dana kako se Dragica Gašić vratila u svoj stan u Đakovici, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

„Kontaktirao sam Dragicu da joj lično čestitam na hrabrosti i istrajnosti koju je pokazala za ovih godinu dana, a obišli su je i predstavnici našeg Privremenog organa Đakovica i uručili joj mali znak pažnje povodom ovog mini jubileja“, saopštio je Petković putem Fejsbuka, dodajući da je Dragica mnogo toga preturila preko svojih leđa od prošlog juna.

„Ali njena odlučnost i rešenost, kao i podrška na tom putu koju je imala od strane države Srbije i Kancelarije za KiM bila je jača od svih onih u Prištini i Đakovici koji su želeli da je oteraju sa njenog kućnog praga“, navodi Petković, podsećajući da je Dragica za ovih godinu dana „preživela nezapamćenu tortutu i šikaniranje u etnički od Srba očišćenoj Đakovici“.

„Zabranjeno joj je da promeni ulazna vrata, vrata su potom i zaplenjena, na njene prozore Albanci su lepili slike preklanih Srba, noću su joj lupali na vrata, zabranili su joj da kupi hleb i hranu u obližnjem marketu samo zato što je Srpkinja… Obili su joj stan, ukrali hranu i neophodne lekove, ne može na ulicu sama, jer trpi razne pogrde. I sve to pred očima međunarodne zajednice, a od strane onih koji bi danas da konkurišu i za članstvo u Savetu Evrope“, istakao je Petković.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističe da je uprkos svim izazovima, Dragica je stala i opstala u svojoj Đakovici, te da je njen primer najbolji pokazatelj kako danas žive Srbi južno od Ibra ali i kako, „kada radimo i držimo se zajedno, možemo sve i nema te prepreke koja je nepremostiva“.

„Pred nama je još mnogo izazova, ali ćemo složno biti najčvršća brana svima onima koji žele da na Kosovu i Metohiji više ne bude nijednog Srbina. Tu lekciju im je očitala i Dragica Gašić“, zaključio je Petković.

Podsetimo, ekipe Gračanice onlajn i Prve televizije, prve su od medija koji izveštavaju na srpskom jeziku posetile Dragicu Gašić u Đakovici i emitovale priču o njenom povratku u „zabranjeni grad“.

Milena Maksimović

%d bloggers like this: